hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vesztegetéssel gyanúsítanak három APEH-munkatársat

  • HavariaPress

Vádemelési javaslattal zárta le a rendõrség a nyomozást hét ember, köztük három adóhivatali köztisztviselõ ügyében, akiket vesztegetéssel, okirat-hamisítással és más bûncselekményekkel gyanúsítanak Bács-Kiskun megyében - jelenti a HavariaPress.

 A megyei rendõrség Gazdaságvédelmi Osztálya még tavaly januárban indított nyomozást az APEH biztonsági szerveinek feljelentése alapján, hivatali visszaélés gyanújával. A nyomozás megállapításai szerint az APEH egyik kecskeméti köztisztviselõje 2005 és 2007 között jogosulatlanul és célhoz kötöttség nélkül több száz alkalommal kérte le különbözõ, a munkaköréhez nem tartozó gazdasági társaságok adózási adatait az APEH számítógépes rendszerébõl. Ezeket az adatokat az egyik - közvetítõként dolgozó - barátjának adta át, s cserébe több alkalommal fogadott el tõle különbözõ összegeket.

Mindemellett az is kiderült, hogy az illetõ a munkahelyi számítógépén két, fiktív adóvizsgálatot elrendelõ dokumentumot készített. Ezekben az szerepelt, hogy az APEH Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága visszamenõleges vagyongyarapodási ellenõrzést indít két gazdasági társaság ellen, valótlan adatok alapján. A nyomozás adatai szerint az APEH-tisztviselõ a jogtalan lekérdezéseket egy, ugyancsak a hatóságnál dolgozó barátja kérésére végezte, alkalmanként 30-50 ezer forintért. A közvetítõként tevékenykedõ barát késõbb, az így kapott adózói adatok ellenében különbözõ pénzösszegeket kapott az adózóktól.

A nyomozók megállapították azt is, hogy a közvetítõ több alkalommal fordult egy kecskeméti APEH-revizorhoz azért, hogy bizonyos vállalkozások esetében kedvezõen befolyásolja a vizsgálat lezárását, illetve adjon olyan információkat, amivel a vizsgálatot elkerüli vagy kijátssza. A közvetítõ a segítségéért illetve tanácsaiért több alkalommal anyagi ellenszolgáltatást nyújtott a revizornak.

Az ügyben elrendelt nyomozás során három APEH-dolgozót és további négy embert hallgattak ki gyanúsítottként, vesztegetés, hivatali visszaélés, hivatali hatáskörrel visszaélve elkövetett közokirat-hamisítás, valamint magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt. Az ügyben négy gyanúsítottat a bíróság korábban elõzetes letartóztatásba is helyezett, jelenleg minden gyanúsított szabadlábon védekezik. Az ügy nyomozását a rendõrség a napokban lezárta, s az iratokat minden gyanúsított vonatkozásában vádemelési javaslattal küldték meg a Bács-Kiskun Megyei Fõügyészségnek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink