hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit tudni kell az öröklési illetékről!

  • lapszemle

Egyelőre fizetni kell az illetéket, noha a jogszabály a tárgyi és személyi mentességet. Az utóbbi hónapokban jócskán ráirányult a figyelem az örökösödési illeték kérdésére. A Magyar Demokrata Fórum már hosszabb ideje eltöröltetné, de legalábbis jócskán enyhítené az általa igazságtalannak tartott terhet, a többi párt – a jelek szerint – egyelőre taktikázik. Hírek szerint ennek az illetéknek a sorsa egyfajta alkueszköz is lehet az őszi parlamenti adóvitákban, illetve a háttértárgyalásokon, írja a Világgazdaság.

Ami az öröklési illetéket illeti, a kötelezettség minden belföldön levő hagyatékra vonatkozik, magyar állampolgár, illetve Magyarországon élő nem magyar állampolgár vagy belföldi székhelyű jogi személy által örökölt, külföldön levő ingó hagyatékra, valamint a külföldi hagyatékba tartozó vagyoni értékű jogra abban az esetben, ha a hagyaték helye szerinti államban öröklési illetéket vagy ennek megfelelő adót nem kell fizetni. A külföldön történt illeték- vagy adófizetés tényének bizonyítása az örököst terheli. Külföldön levő ingatlanhagyatékra az öröklési illetékre vonatkozó rendelkezések nem terjednek ki.

Az öröklési illetékfizetési kötelezettség az örökhagyó halála napján keletkezik. Ugyanakkor, ha az adott vagyonszerzés a fenti szabályok alapján öröklési vagy ajándékozási illeték hatálya alá esik is, még nem jár feltétlenül illetékfizetési kötelezettséggel, tekintettel az illetékmentességre. Létezik ugyanis illetékmentesség, amelynek két fajtája van. A tárgyi, amikor az illeték tárgyára vonatkozó mentesség esetén nem kell illetéket fizetni; illetve a személyes illetékmentesség, ekkor az illeték fizetésére egyébként kötelezett mentesség esetén az illetéket a mentes féltől nem lehet követelni. 


Ennek konkrét feltételrendszeréről tételesen lehet információt szerezni a következő a következő honlapon

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Használt ruha értékesítése külföldre II.

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Befektetési számla

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink