hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek kedvez a 20 százalékos szja-kulcs?

  • HVG

A versenyképesség javítását, a foglalkoztatás bővítését és a feketegazdaság visszaszorítását reméli kedden bemutatott adójavaslatai bevezetésétől a négy legnagyobb adótanácsadó cég szakértője. Új szerepkörben mutatkoztak be Magyarország négy legnagyobb adótanácsadó cégének szakértői. Ezúttal nem elégedtek meg azzal, hogy ügyfeleiket a meglévő adóelőírások közti eligazodásban, illetve az adómegtakarításban segítsék.

Új szerepkörben mutatkoztak be Magyarország négy legnagyobb adótanácsadó cégének szakértői. Ezúttal nem elégedtek meg azzal, hogy ügyfeleiket a meglévő adóelőírások közti eligazodásban, illetve az adómegtakarításban segítsék. Még tavasszal olyan szakmai adókoncepció kidolgozására szövetkeztek, amely reményeik szerint éveken keresztül szolgálhatja a gazdaság versenyképességének javítását. A csapatban ott van az adókoncepciók kimunkálásában korábbi pénzügyminisztersége alatt már jártasságot szerző László Csaba, a KPMG adópartnere, továbbá Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa, Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója és Rencz Botond, az Ernst &Young regionális igazgatója. A team munkáját a Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Nemzeti Bank segítette számításaival.

Az elképzelések már rövid távon is képesek a gazdasági növekedés gyors előremozdítására - állítják a szakértői anyag megalkotói, mondván, az első évben 2,8 százalékos inflációcsökkenés mellett 1 százalékos GDP-bővülés várható, ami több év alatt elérheti a 4,5 százalékot is. A javaslat elsősorban a vállalkozások adóterhein könnyítene, s bevezetésének előnyeit csak szűkebb körben élvezhetnék a magánszemély adózók. A csomag a személyi jövedelemadóban (szja) két kulcsot javasol, a mostani alsó mérték 18 százalékról 20-ra nőne, a felső pedig 36 százalékról 30-ra csökkenne. Az alacsonyabb kulccsal évi 15 millió forint jövedelemig lehetne adózni, az e fölötti részre pedig a magasabbal. A javaslat készítői szerint ugyanis továbbra is érvényesíteni kellene azt az elvet, hogy a tehetősebbek ne csak abszolút összegben, hanem arányaiban is nagyobb részt vállaljanak a közteherviselésben. 

Az összességében 500 milliárd forintos szja-könnyítésből így is a közepes és a magas jövedelműek profitálnának, miközben az alacsony keresetűeket hátrányosan érintené. A javaslat ugyanis abból indul ki, hogy az adóterhek elosztása rendkívül aránytalan a magas keresetűek kárára, miközben az alacsony bérűek közt jócskán vannak, akiknek a jövedelme többszöröse a hivatalosan bejelentettnek. Emiatt aztán megszüntetnék a jelenleg teljes egészében évi 1 millió 250 ezer forintos jövedelemig érvényesíthető adójóváírást, amit a rászorultaknál közvetlen támogatással pótolnának.

Ezt a jövedelemátrendezést nem támogatja a PM - derül ki kedden kiadott közleményükből -, mert "a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok rosszabb helyzetbe kerülnének" annál, mint amivel a kormány 2009-re számol. A tárcánál egyébként azt is hangsúlyozták, hogy az adótanácsadók és más szervezetek adójavaslatai nagymértékben elősegítik a kormány munkáját a jövő évi adóváltoztatások előkészítésében.

Sokaknak fájna, ha - ahogy a négyek javasolják - megszűnne valamennyi átalányadó, így például az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás, az egyszerűsített vállalkozói adó, az őstermelők és az egyéni vállalkozók átalányadója. Az adótanácsadók érvei szerint nemcsak indokolatlanok ezek a különböző csoportoknak kedvező szabályok, hanem engedményeket eredményeznek a kötelező számlaadásban is, könnyítve ezáltal a bevételek eltitkolását.

Az évi 15 millió forintos jövedelmet mintegy sarokszámnak tekintik az adótanácsadók, ez lenne ugyanis a tb-járulékalap felső határa, méghozzá munkavállalóknál és munkáltatóknál egyaránt. Jelenleg ilyen plafon csak a munkavállalói nyugdíjjáruléknál van, éves összege 7 millió 137 ezer forint. Ám a járulékplafon növelésével (és a munkáltatóknál egyszersmind csökkentésével) egyidejűleg nem emelkedne, hanem nagyjából a jelenlegi szinten maradna a nyugdíjellátásra jogosító sávhatár. Oszkó Péternek, a Deloitte elnök-vezérigazgatójának nincsenek emiatt alkotmányossági aggályai. Szerinte ugyanis az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszer nem az előtakarékosságra, hanem sokkal inkább a szolidaritásra épül, korábban például volt olyan időszak, amikor felső határ nélkül, a teljes jövedelem után meg kellett fizetni a járulékokat, miközben csak a jövedelem töredékét vették figyelembe a nyugdíjnál.

Az adótanácsadók javaslatainak bevezetése esetén a vállalkozások nemcsak a járulékplafonnal nyernének, hanem a tb-járulék mértékének a csökkentésével is. Eszerint a mostani 24 helyett 19 százalék lenne a munkáltatói nyugdíj-biztosítási járulék, emellett egyáltalán nem kellene fizetni egészségbiztosítási járulékot, ami jelenleg 5 százalék. Igaz, az utóbbi helyett a jelenlegi több mint négyszeresére - dolgozónként havonta 8 ezer forintra - nőne az úgynevezett tételes egészségügyi hozzájárulás. Márpedig ez éppen azokat a kis- és középvállalkozásokat sújtaná a legjobban, amelyektől a kormány a foglalkoztatás bővítését várja - kontrázott a PM.

Miután az adószakértők szerint az adónemek közül az általános forgalmi adó befolyásolja a legkevésbé a versenyképességet, az általános kulcsot 20-ról 23 százalékra emelnék, ami kiszámítható bevételhez juttatná a büdzsét. Az emelés a négyek szerint az eddigi tapasztalatok szerint nem okozna tartós inflációnövekedést.

A csomag összesen nettó 1100 milliárd forinttal karcsúsítaná a költségvetés bevételeit, de az iparűzési adó az adótanácsadók szerint is csak hosszabb távon, az önkormányzati reformmal egyidejűleg szüntethető meg. Így már csak 600 milliárd forint lenne a mínusz, ami a közkiadások megnyirbálását feltételezi, utóbbit azonban már a politikára bíznák a szakértők.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tartós részesedés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink