hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Uzsorások: Monok polgármestere az APEH-től kér segítséget

  • MTI

Az országunkat és térségünket sújtó, a családok életét megnyomorító, súlyos bűncselekmény-gyanús probléma megoldásához kérem az Ön segítségét” – írja nyílt levelében Szepessy Zsolt, Monok polgármestere Dr. Szikora Jánosnak, az APEH elnökének.



„Monokon és a minket körülvevő településeken, de országos szinten is, a helyi emberek által jól ismert személyek üzleti nagyságrendben nyújtanak uzsorahitelt, un. kamatos pénzt, az arra rászoruló és ez által teljesen kiszolgáltatott emberek számára. A havi kamat összege változó, kb. 70-150 százalék/hó. A kamatos pénzt alacsony jövedelmű, többnyire szociális segélyből és egyéb járadékokból élő személyek, illetve családok veszik igénybe. Ezek az emberek szociális helyzetüknél fogva sérülékenyek és kiszolgáltatottak. Sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy milyen következményekkel, illetve milyen hátrányokkal jár rájuk nézve a kamatos pénz felvétele és annak kamatokkal együtt történő visszafizetése.” – írja levelében a polgármester.

„A rendszeresen és üzletszerűen uzsorakölcsönt folyósító bűnözői körök jól szervezettek, működési területeiket egymás között már régóta felosztották. Rendkívül tőkeerősek, a feladatokat egymás között leosztják. Jellemző rájuk, hogy ügyfeleiket (áldozataikat) pszichikailag, illetve fizikailag folyamatosan fenyegetik, és nyomás alatt tartják, de gyakran előfordul, hogy a fizikai fenyegetést ténylegesen is valóra váltják. Ilyen szintű és súlyú fenyegetés mellett az adósok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az uzsorakölcsönt vissza tudják fizetni. Így az egyetlen jövedelem-forrásukat, fizetésüket, szociális segélyüket és egyéb járandóságaikat is odaadják, abban a hónapra megélhetés nélkül maradnak, ami miatt újabb uzsorakölcsönt kell felvegyenek. Ebből a jól kitervelt adóság-csapdából nincs kiút, az adós (áldozat) saját erejéből már nem menekülhet” – olvasható az írásban.

„Az előzőek miatt gyakran előfordul, hogy az adóst különböző bűncselekményekbe kényszerítik, hajszolják bele, annak érdekében, hogy a bűncselekményből származó jövedelemből tudja megfizetni az uzsoratartozását. Újabban az uzsorakölcsönök visszafizetésére azt a módszert találták ki, hogy az adóssal saját ingatlanára jelzálog hitelt vetetnek fel és azt tőle elveszik, illetve az adóst más hitelügyletekhez kezesként használják fel. Ezen esetek után az adós nem lesz képes fizetni a bank felé kötelezettségeit, ezután a pénzintézet az adós jövedelmeit letiltatja, illetve ingatlanát elárverezteti, így ezek az emberek, családok teljesen földönfutóvá válnak” – vázolja a folyamatot a polgármester.

„Az uzsorakölcsönök társadalmunkra gyakorolt nagyfokú veszélyessége miatt arra kérem Elnök Urat, hogy az adóhatóság kiemelten foglalkozzon ezzel a súlyos problémával, javaslom, hogy hozzanak létre egy, az uzsorakölcsönnel foglalkozó osztályt vagy csoportot, és az eljárás részeként kezdeményezzenek adó-, valamint vagyonosodási vizsgálatot a látókörükbe került személyeknél. Továbbá javaslom, hogy az adóhivatal kezdjen egy országos felvilágosító kampányba, ahol egyrészről hívja fel a lakosság figyelmét az uzsorakölcsön veszélyeire, másrészről bátorítsa az uzsorakölcsön csapdájába került állampolgárokat, hogy bátran tegyenek bejelentést, az uzsorakölcsönt folyósító személyekkel kapcsolatban. Az eredményes kampány elősegítése érdekében az APEH hozzon létre egy ingyen hívható telefonvonalat, ahol kizárólag az uzsorakölcsönökkel kapcsolatosan lehessen bejelentéseket tenni”- kéri levelében a polgármester. 

Az uzsorakamatról olvasson többet itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink