hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pályakezdő és diákmunka: vállalkozói igazolvány, eva és magánnyugdíjpénztári tagság

  • dr. Marosi Andrea

Pontosan hol kell szerepeltetni az áfabevallásban a bejövő és kimenő számlákat, mivel akitől a számlát kapjuk EU-s tagország vállalkozója? EU-s beszerzésnek számít-e ez? Hogyan könyveljük az import számlákat, a vámhatározatban meghatározott összegben, ami az áfaalap vagy a számla teljesítés szerinti árfolyama? Nyári munkánál kötelező-e belépni a magánnyugdíjpénztárba? Melyik a jobb megoldás számára az egyéni vállalkozói vagy az evás? Mi a különbség köztük? Mivel oktatás áfamentes tevékenység, mit lehet költségként elszámolnia? Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely adószakértő válaszol.

Cégünk a Kínában árut vásárolt és azt Indiában adta el. A beérkező számla egy nagy-britanniai adóalanytól származott ÁFA mentesen. Cégünk az indiai partnernek áfamentesen számlázta le az értékesítést az áfa területi hatályán kívüli értékesítés miatt. Megfelelő-e ez az elszámolás, illetve hol szerepeltessük az áfabevallásban a bejövő és kimenő számlákat, mivel akitől a számlát kapjuk EU-s tagország vállalkozója? EU-s beszerzésnek számít-e ez? Ha az áru közvetlenül Koreából Svájcba megy, akkor hogyan kell azt figyelembe venni azt az áfabevallásban ?

A leírt kereskedelmi ügyletek nem tartoznak az áfatörvény hatálya alá, mert nincs belföldi vagy közösségi értékesítés, s a beszerzés nem minősül importnak sem, mert az áru nem kerül be az Európai Közösség területére. Egyértelműen nem Európai Közösségi ügylet. A kimenő számlák értékét az áfabevallás 101. sorába kell beírni, a bejövő számlákat nem kell szerepeltetni az áfabevallásban.

Egy német cégtől vásároltunk árut, melyet egy angol vállalatnak adtunk el. Az áruszállítás Németországból közvetlenül Nagy-Britanniába történt. Van-e az értékesítésnek áfavonzata, s hogyan kell számlázni és bevallani az ilyen típusú ügyletet?

A fenti – három EU-s - adóalany közötti értékesítést háromszögügyletnek hívják. Áfavonzata nincs, ezért azt sem a bejövő, sem a kimenő számlában nem kell felszámítani. Az ilyen típusú értékesítést az  áfabevallás érdemi részében nem lehet szerepeltetni. Az ilyen beszerzés áfa nélküli összegét a bevallás részletező adatai közül a 99. sorban kell feltüntetni, a továbbértékesített termékek értékét pedig 100. sorban kell szerepeltetni. A 99. és 100. sorban jelentett összegeknek meg kell egyezniük a 08A60. számú Összesítő nyilatkozat megfelelő tartalmú „B” betűvel jelzett sorok adataival.

Hogyan könyveljük az import számlákat, a vámhatározatban meghatározott összegben, ami az áfaalap vagy a számla teljesítés szerinti árfolyamán?

A számviteli törvény szerint, ha az importbeszerzés ellenértékének kiegyenlítése számla alapján devizában, valutában történik, akkor a számla szerinti devizának, valutának az importbeszerzéskor érvényes árfolyamon átszámított forintértéke egyenlő az importtermék értékével. Tehát a teljesítés időpontjának az árfolyamát kell használni a könyvelés során.

Gyermekem főiskolára jár, nyáron dolgozni szeretne egy hónapot. Közölték a munkahelyen, hogy be kell lépnie valamelyik magán nyugdíjpénztárba. Arra lennénk kíváncsiak, hogy ez kötelező-e? Az APEH-től telefonon azt a választ kaptuk, hogy nem kötelező belépni, csak azoknak a diákoknak, akik a szakmai gyakorlatukat töltik. A többiek eldönthetik, hogy belépjenek-e vagy sem.

A magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvény alapján az a természetes személy válik pénztár taggá, aki Magyarországon első ízben létesít nyugdíj-biztosítási jogviszonyt, és ebben az időpontban még nem töltötte be a 35. életévét. Ezért, ha az Ön gyermeke munkaviszonyt létesít, akkor kötelező belépnie a magán nyugdíjpénztárba, s nincs választási lehetősége.

Fiam most pályakezdő és oktatásszervezőként fog dolgozni a munkahelyen. Arra kérték, hogy váltson ki vállalkozói igazolványt. Kérdésem a következők:
1. Melyik a jobb megoldás számára az egyéni vállalkozói vagy az evás? Mi a különbség köztük?
2. Mivel oktatás áfamentes tevékenység, mit lehet költségként elszámolnia?

Ha az Ön fia most váltja ki a vállalkozói igazolványt, akkor ő egyéni vállalkozó lesz és a személyi jövedelemadótörvényben leírt módon kell adóznia. Csak a második adóév végén lehet átjelentkeznie az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá. Az elszámolható költségek a végzett tevékenységtől függnek. Ha a költség üzleti szempontból indokolt volt, akkor az általában elszámolható. A költségelszámolás részletes szabályait a személyi jövedelemadóról szóló törvény 11. számú melléklete tartalmazza. Az evaesetében nincs költségelszámolás, hanem a bruttó bevétel után kell adózni. Ezért egyszerű. Megjegyzem, a munkahely és vállalkozás jellemzői eltérőek. Adókockázatot jelenthet a „munkahely” és a „vállalkozó” számára is a vállalkozói szerződés szerinti munkavégzés, ha az később színlelt szerződésnek minősül.

A testvérem az építményadóját az én nevemen fizette be, de nekem ezen az adónemen nincs nyilvántartva semmi, viszont van gépjárműadó tartozásom a II. félévre, amit szeptember 15-ig kell befizetni. A tévesen befizetett építményadó összegét átvezettethetem a testvérem nevére, vagy a gépjárműadó tartozásomra kell átvezettetnem, vagy a túlfizetést kérjem vissza? 

A testvére egy másik adóalany, ezért az átvezetést valószínűleg nem fogják elvégezni. Fontos viszont, hogy - bármilyen megoldással - mielőbb korrigálják a helytelen befizetést, mert a testvérének jelenleg adótartozása van, ami után késedelmi kamatot számolnak majd fel neki.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink