hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: nem büntet az APEH

  • MTI/Adózóna

Bajnai Gordon és Draskovics Tibor néhány nappal ezelőtt bejelentették, hogy július 1-ről december 31-re halasztották a TEÁOR számok átsorolásának határidejét. Ehhez az APEH is igazodik - derült ki ma.


Az adóhatóság eddig sem kívánt a TEÁOR-számok miatt büntetni, azt tervezte, hogy levelet küld majd, most azon gondolkodunk, hogy ezt egyénileg teszi majd meg – nyilatkozta Bakonyi Ágnes, APEH szóvivő a MR1 - Kossuth Rádiónak, amikor a lehetséges szankciókról faggatták. Az adóhatóság sajtóosztályán az Adózóna kérdésére megerősítették: az illetékesek egyeztetéseit követően, a miniszteri döntéshez igazodva az adóhatóság nem büntet december 31-ig.

Az Inforádió tegnap arról tudósított, hogy az igazságügyi miniszter Cégbíróságokra vonatkozó rendelete semmire sem kötelezi az adóhatóságot, tehát továbbra is tarthatja magát a július 1-jei határidőhöz. A határidő ugyanis elnöki rendelettel nem módosítható, sőt azt a pénzügyminiszter sem írhatja át, csak ha erre az Országgyűlés felhatalmazza. Erre pedig legkorábban a nyári szünet után, az őszi ülésszakon lesz mód – adták hírül.

Egy minisztériumi egyeztetést követően azonban az APEH szóvivője már úgy nyilatkozott : végrehajtó szervként figyelembe veszik a miniszteri döntést.

Mennyibe kerül az átsorolás?
Több tízezer forintjába is kerülhet egy cégnek a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerének (TEÁOR) megújulása. Az átsorolás csak az ügyvéd díjába kerül, mivel az igazságügy miniszter rendelete szerint ezt a változást nem kell közzétenni, tehát díja sincs. A cégbírósági módosítás ügyvédi munkadíja változó, általában 10-50 ezer forint.

A gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerének (TEÁOR) új változatát egy 2006. decemberi EK rendelet hirdette ki. Az egész unióban ezt kell alkalmazni - kötelezően - ez év első napjától. Az új TEÁOR'08 és a korábbi TEÁOR'03 közti fordítókulcsot a KSH készítette el, de ez nem tudja kezelni azokat az új tevékenységeket, amelyek a korábbiak megbontásával jöttek létre. Az új osztályozási rendszer ugyanis sokkal részletesebb az előzőnél.

A cégbíróságok automatikusan átsorolták a cégjegyzékekben azokat a tevékenységeket, amelyeket a fordítókulccsal megtehettek, de a többit a cégnek magának kell kezdeményeznie. Erre az igazságügy miniszter rendeltben szabott határidőt, amely 2008. július 1. volt, de ezt a múlt héten kitolta az év végéig.

A tevékenységi körök azonban nem csak a cégjegyzékben, hanem az APEH-nél is megjelennek, ahol a módosítást szintén el kell végezni. A múlt év végi adótörvény módosító csomag úgy rendelkezett, hogy ami a fordító kulccsal rendezhető, azt az adóhivatal ez év január 31-ig módosítja, de az egyéni átsorolásokat itt is július 1-ig kell kérni. Miután ezt a határidőt törvény írta elő, azt módosítani is csak törvénnyel lehet, a parlament viszont legközelebb csak ősszel ül össze.

Az adóhivatali TEÁOR módosítás a gyakorlatban úgy történik, hogy a cégjegyzék módosítására készített kérelem alapján a könyvelő állítja ki az adatmódosító lapot.

Van még egy július 1-i határidő, ez pedig az új gazdasági társasági törvénynek való megfelelés. Amely cég társasági szerződése megfelel az új szabályoknak, annak elegendő erről egy nyilatkozatot küldenie a cégbíróságnak. Hasonló úton oldható meg az a módosítás, amikor csak a taggyűlést kell átírni tagok gyűlésére.

Az ügyfelek két módosítást szoktak még kérni a társasági szerződésben. Az egyik az, hogy a betéti társaságnál munkaviszonyban is el lehessen látni a képviseletet. Ha ez szerepel az okmányban, akkor kedvezőbb a képviselő adózása. A másik gyakori módosítás az, amikor lehetővé teszik a kft. ügyvezetőjének a határozatlan idejű megbízását. A bt-nél egy kül- és egy beltag esetén ez eddig is így volt, de ahol a tagok száma több, ott szintén határozatlanná kell tenni a képviselő megbízatását a társasági szerződésben a betéti társaságnál is ahhoz, hogy ne kelljen a határozott idő lejártával újra választani és e tényt átvezetni a cégjegyzéken.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink