hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: járulékok és kedvezmények

  • adozona.hu

Evás cégem van, milyen járulékokat kell fizetnem magam és alkalmazottaim után? A praxisjog vagyonértékű jog, így az adózása másként történik, ez igaz? Mikor jár a lakáscélú hitelszerződés után kedvezmény, mit tehet az adóstárs? A megváltozott munkaképességű alkalmazott után milyen kedvezmények járnak?



Megváltozott munkaképességű munkavállalókat szeretnék foglalkoztatni. Van-e járulék (vagy egyéb) kedvezmény az esetükben?
A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 7. § (1) bekezdés v) pontja alapján amennyiben legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat egy társaság, akkor a társasági adóalap meghatározása során csökkentő tételként veheti figyelembe a személyenként, havonta a megváltozott munkaképességű munkavállalónak kifizetett munkabér – de legfeljebb az adóév első napján érvényes minimálbér – összegét, feltéve, hogy a társaság által foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma az adóévben nem haladja meg a 20 főt.

Megváltozott munkaképességű munkavállaló után járulékkedvezmény nem vehető igénybe.

Evás cégem van, milyen járulékokat kell fizetnem magam és alkalmazottaim után?
A társaság tagjának járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége attól függ, hogy a tag a társaság tevékenységében milyen jogviszonyban tevékenykedik. Ha a tag csak vezető tisztségviselést lát el, ezt megbízásos jogviszonyban végezheti, vagy munkaviszonyban is elláthatja. Azonban a vezető tisztséget – ha a társasági szerződés ettől eltérően nem rendelkezik – nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.

Megbízás esetében a tag akkor lesz biztosított, ha a tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér 30 százalékát, illetőleg naptári napokra annak 30-ad részét. A társaságnak 29 százalék társadalombiztosítási járulékot és tételes egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, a biztosított tag pedig 9,5 százalék nyugdíjjárulékot (tagdíjat) és 6 százalék egészségbiztosítási járulékot fizet. Munkaviszony létesítése esetén is ugyanezen járulékokat (egészségügyi hozzájárulás) kell megfizetni.

A tag a vezető tisztségviselésen felül ténylegesen és személyesen is közreműködhet a társaság tevékenységében, és ha ezt a tevékenységet nem munkaviszonyban vagy megbízási jogviszony keretében végzi, akkor társas vállalkozóként kell a fenti járulékokat megfizetni.

Ha a tagnak egyidejűleg több biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya áll fenn, a járulékokat mindegyik jogviszonyban meg kell fizetni. Több jogviszony egyidejű fennállása esetén a tételes egészségügyi hozzájárulást csak egy jogviszony után kell megfizetni.

Alkalmazott foglalkoztatása esetén a társaság 29 százalék mértékű társadalombiztosítási járulékot és tételes egészségügyi hozzájárulást fizet, a dolgozó pedig 9,5 százalék nyugdíjjárulékot (tagdíjat) és 6 százalék egészségbiztosítási járulékot.

Tudomásom szerint a praxisjog vagyonértékű jog, így az adózása másként történik, ez igaz?
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 28. § (5) bekezdés b) pontja alapján egyéb jövedelemnek minősül az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény szerinti működtetési jog (praxisjog) átruházásából származó bevételnek a korábban értékcsökkenési leírás címén költségként el nem számolt szerzési értéket és a megfizetett illetéket meghaladó része. Az egyéb jövedelem része az összevont adóalapnak, amely után az adótábla szerinti adót (18,36%) kell megfizetni. 

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 3. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a magánszemély 11százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni az összevont adóalapba tartozó jövedelem adelőleg alapjaként meghatározott összege után.

Lakáscélú kölcsönszerződést kötöttünk. Én adóstárs vagyok. Megkaptuk a banktól a befizetésünk igazolását. Jár-e még ebben az évben is adókedvezmény?
Tekintettel arra, hogy a kérdése nem tartalmazza a válaszadáshoz szükséges összes lényeges információt, így arra általános tájékoztatást adunk.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény) 2006. december 31-én hatályos 38. §-a szerint az összevont adóalap adóját adókedvezmény csökkenti, amely az 1993. december 31-e után hitelintézettel megkötött lakáscélú hitelszerződés alapján lakáscélú felhasználásra felvett hitel adósaként (adóstársaként) szereplő magánszemély által a tőketörlesztés (az előtörlesztést is ideértve), a kamatfizetés, a kezelési költség és a hitelfolyósítási díj címén az adóévben megfizetett, a hitelintézet által igazolt összeg 30 százaléka, vagy 40 százaléka attól függően, hogy a magánszemély régi, vagy új lakást vásárolt és amennyiben a kedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel(ek) összege nem haladja meg a szja-törvényben meghatározott értékhatárt. 

Az igénybe vehető kedvezmény összege adóévenként nem haladhatja meg a 120 ezer forintot, akár 30, akár 40 százalékos mértékű kedvezményre jogosult. A lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmény a törvény módosítása miatt csak abban az esetben érvényesíthető, ha a hitel törlesztése legkésőbb 2006. december 31-éig megkezdődött.

Főszabály szerint az adókedvezmény a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő négy adóévben érvényesíthető. Ez alól azonban kivételt az az eset, ha az adókedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel részben vagy egészben a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint meghatározott megelőlegező kölcsön, vagy ha az említett kormányrendelet szerint az igénylő gyermekek és más eltartottak után lakásépítési kedvezményre és/vagy megelőlegező kölcsönre nem jogosult, akkor az adókedvezmény minden olyan adóévben érvényesíthető, amikor az igénylőnek a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult (vagy jogosulttá váló) gyermeke van.

A kedvezmény érvényesítésére csak az a magánszemély jogosult, akinek az összes bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme a 4 millió, illetőleg a szja-törvényben meghatározott esetben az 5 millió forintot nem haladja meg.

Amennyiben az adókedvezményt érvényesíteni kívánó magánszemély bevallásadási kötelezettség alá eső összes jövedelme a 3 millió 400 ezer forintot meghaladja, de nem volt több 4 millió forintnál, akkor az őt egyébként megillető kedvezményt, a legfeljebb 120 ezer forintot csökkentenie kell a 3 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százalékával.

Amennyiben az adókedvezményt érvényesítő magánszemély házastársa (élettársa) az adóévben 6 hónapot meghaladó időtartamban volt gyermekgondozási segélyre jogosult, valamint a kedvezményre jogosító lakáscélú hitelszerződésben adósként, adóstársként szerepel, továbbá a hitel felhasználásával megszerzett önálló lakóingatlannak egyben a tulajdonostársa is, akkor az adókedvezményre jogosító jövedelemhatár ebben az esetben 4 millió 400 ezer forint.

A 30, illetőleg 40 százalékkal kiszámított összeget, a legfeljebb 120 ezer forintot csökkenteni kell a 4 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százalékával akkor, ha a magánszemély bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme nem több 5 millió forintnál.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Modulház áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bírósági ítélet és számlakiállítás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink