hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Májustól drágulhat a kollégiumi, bölcsődei, iskolai étkeztetés

  • adozona.hu

Drágulhat a kollégiumi, bölcsődei és óvodai étkezés. Májustól ugyanis az eddig adómentes közétkeztetést 20 százalékos áfa terheli ott, ahol az ételért külön kell fizetni. Vagyis a legtöbb kollégiumban és óvódában.

Az intézmények abban reménykednek, hogy a fenntartó önkormányzatok átvállalják az áfát. A magánóvodákban és bölcsődékben valószínűleg árat emelnek.

Az egyik kollégiumi konyhán ezer gyerekre főznek naponta. Akárcsak a kórházakban, itt is kétféle menüből lehet választani. "Átlagban minden héten van két főzelék is, tésztafélék, rizs, burgonya felváltva, apró- és szelet húsok is" - mondta Kőrösi Józsefné, szakács. A diákok szerint a kollégiumban jó a konyha, az étel mennyiségével viszont nem mindenki elégedett. Itt a kollégiumi díjban nincs benne az étkezés ára, azért külön kell fizetniük a diákoknak. "A teljes díj az olyan 13400 forint körül van, viszont van olyan, aki csak 50 százalékot fizet" - mondta az egyik diák.

Májustól emelkedhetnek a költségek. Januárban ugyan áfa-mentessé tették a kollégiumi, az óvodai és a bölcsödei étekeztetést, májustól viszont ezeket a szolgáltatásokat 20 százalékos áfa terheli.

Kardos Kálmán, a Nevelési Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatója erről azt mondta: "A beszedett térítési díjakat tartalmazó áfát visszaigényelhetjük, illetve az élelmezést biztosító szolgáltató Kft. is visszaigényelheti, ennek következtében nincs ok a változtatásra."

Egy budapesti óvodában napi 300 forintot fizetnek a szülők a kicsik étkeztetésére, a többit a kerületi önkormányzat teszi hozzá. Áremelést itt sem terveznek. "Ez a szülőket szerintem nem fogja érinteni, ez az önkormányzatok megállapodása a konyhákkal, hogy ki mennyit vállal" - nyilatkozta Nemes Lajosné, a Báthory utcai óvoda vezetője.

A Híradó által megkérdezett magánóvodákban viszont valószínűleg többet kell majd fizetniük a szülőknek. A törvény azonban kimondja, hogy most csak azok emelhetnek, akik januárban - az áfamentesség miatt - csökkentették áraikat. Akik nem, azok most az áfa-növekedésre hivatkozva nem emelhetik meg az étkeztetés díját.

(hirado.hu)

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink