hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Saját pártja kényszerítette visszavonulásra adóügyben

  • MTI

Saját pártjának lázadása késztette részleges visszavonulásra Gordon Brown brit kormányfőt egy adószigorítási kérdésben. Az ügy egyes vélemények szerint Brown politikai jövőjét is megkérdőjelezheti.

A munkáspárti brit kormány az áprilissal kezdődött új pénzügyi év költségvetésében - különösebb hírverés nélkül - az eddigi 10 százalékról 20 százalékra emelte a legalacsonyabb jövedelműek kezdő adókulcsát. Ez 5 millió munkavállalót érint, és számítások szerint 7-8 milliárd font többletet hoz a költségvetésnek évente. Ebből a
közepes jövedelműekre érvényes fő jövedelemadó-kulcs 22 százalékról 20 százalékra csökkentését finanszírozza a brit kincstár. Ez egyben értelem szerűen azt is jelenti, hogy eltűnt a legalacsonyabb jövedelemsávban lévők adókedvezménye.

A napokban azonban gyorsan terjedő lázadás kezdődött a Munkáspárt alsóházi padsoraiban, és az egyik legtekintélyesebb képviselő, Frank Field hivatalos módosító indítványt terjesztett elő, amelyet a frakciótagok 14 százaléka aláírt. Erről jövő hétfőn lett volna szavazás, és megvolt az esélye, hogy a kormány vereséget szenved, amit sokan már előre bizalmatlansági szavazásnak tekintettek.

Ebben a helyzetben Alistair Darling pénzügyminiszter - egyelőre részletek nélkül - szerdán jelentős kompenzációs terveket jelentett be az adóváltozás vesztesei számára, azzal, hogy a program ősztől indul, de áprilisig visszamenőleges hatállyal. Ez volt az egyetlen módja annak, hogy a kormány a költségvetés átírása nélkül kihátráljon a kialakult helyzetből, de londoni kommentárok szerint az ügy így is alaposan megrendítette a tavaly nyár óta kormányzó Brown eddig is meglehetősen ingatag helyzetét.

A Munkáspárt jó ideje messze az 1997 óta ellenzékben lévő konzervatívok mögött jár a népszerűségi listákon.
A mostani adóügyi perpatvar a lehető legrosszabbkor jött, május 1-jén ugyanis helyhatósági választásokat tartanak Angliában és Walesben, valamint Londonban. A Labour nagyon rossz szereplése esetére több kommentátor azt jósolja, hogy elkezdődhet Brown utódjának keresése a párton belül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott dolgozói részvény értékesítése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kulturális utalvány_kényelmi díj

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyszemélyes kft. ügyvezetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink