hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A finneknek bejött az adó csökkentése, a korhatár emelése

  • MTI

Nagyon sok a hasonlóság Magyarország jelenlegi és Finnország egy évtizeddel ezelőtti gazdasági helyzete között - hangzott el Eero Heinaluoma, a Finn Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke és Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese megbeszélését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.



Finnországban a kilencvenes évek közepén nagy gazdasági válság rengette meg az országot, ezért strukturális váltásra, szigorú megszorításokra volt szükség, amelyet az ellenzék is támogatott - mondta a finn politikus, aki péntektől hétfőig tartózkodik Magyarországon.

A Mesterházy Attilával folytatott megbeszélései után Eero Heinaluoma közölte: az 1990-es évek közepén Finnországban 18 százalékos volt a munkanélküliség és hét százalékos a GDP-hez viszonyított költségvetési hiány. 1995-ben, amikor a finn szociáldemokraták átvették a kormányt, a költségvetés harmada kölcsönökön alapult.

Az MTI kérdésre az SDP elnöke a finn reformok kapcsán kifejtette: a munkavállalókat érintő adócsökkentést hajtottak végre és több embert vontak be a közteherviselésbe. Mint mondta, a nyugdíjreform során 58 évről 60 évre emelték fel a nyugdíjkorhatárt.

A költségvetési egyensúly elérése is cél volt, de úgy, hogy közben több pénzt fordítottunk az egyetemi oktatás fejlesztésére - jelentette ki Eero Heina:luoma.

Egy másik kérdésre Eero Heina:luoma azt mondta, az átalakítások első szakasza nagyon nehéz volt a társadalom számára, de megvolt a szükséges társadalmi és politikai konszenzus. Az ellenzék is belátta, szükség van megszorításokra - vélekedett, megjegyezve: az ellenzék tudta, hogy ha a kormány nem viszi végig a megszorításokat, nekik kell majd végrehajtani.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó tárgyi eszköz átvitele őcsg-be

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfakérdés sport szabadidő képzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kft., ingatlan egy részének értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink