hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határidő: áfa-kötelezettség bejelentésének megváltoztatása

  • MTI

Az ingatlan - különösen a lakóingatlan - bérbeadásával kapcsolatos áfa-kötelezettség bejelentésének megváltoztatására április 16-áig van lehetőség - hívja fel a figyelmet az APEH a honlapján közzétett tájékoztatóban.



Egy kivétellel ugyancsak április 16-áig módosítani lehet az egyéb áfa-kötelezettséggel kapcsolatos, 2008-ra vonatkozó bejelentéseket is.

Amennyiben valaki többféle ingatlant is bérbead, s ezek között lakóingatlan is van, az áfa-törvény módosításának eredményeként lehetőség nyílt arra, hogy a lakóingatlan bérbeadása után 2008. március 18-ától az egyéb ingatlan bérbeadásától eltérően adózzon.

Ha a belföldön nyilvántartásba vett adóalany az APEH-nak 2008. március 18-áig nyilatkozott arról, hogy az ingatlan bérbeadást adókötelessé teszi, nyilatkozatát április 16-áig a lakóingatlan bérbeadására vonatkozóan megváltoztathatja. Ez esetben az adómentesség 2008. március 18-ától kezdődően alkalmazandó.

Amennyiben az adóalany az ingatlan bérbeadás adókötelessé tételéről március 18-áig nem tett nyilatkozatot, azaz ingatlanjait adómentesen adta bérbe, akkor április 16-áig nyilatkozhat arról, hogy a szolgáltatásnyújtást a lakóingatlan bérbeadása kivételével adókötelessé teszi. Ez a nyilatkozat is március 18-ától kezdődően alkalmazandó. A változtatások bejelentésére szolgáló adat- és változásbejelentő lapokat az APEH internetes honlapjáról le lehet tölteni.

Április 16-áig van lehetőség - egy kivétellel - az áfa-kötelezettséggel kapcsolatban 2008-ra tett tett bejelentések megváltoztatására is.

Ha az adózó az áfa-törvényben, illetve ehhez kapcsolódóan az adózás rendjéről szóló törvényben előírt, 2007. november 16. és 2008. február 15. között teljesítendő bejelentési, változásbejelentési kötelezettségét elmulasztotta, vagy bejelentésének tartalmát megváltoztatja, a mulasztás pótlását, illetve választásának felülbírálatát 2008. április 16-áig bejelentheti. E bejelentések teljesítését úgy kell tekinteni, mintha a törvényes határidőben teljesítette volna. A rendelkezés az áfatörvény 269. paragrafusának (1) bekezdése szerinti, 2008. február 15-éig teljesíthető nyilatkozat pótlására, illetve a nyilatkozat módosítására nem alkalmazható.

Ez a rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha az adóalany a lakóingatlan és lakóingatlannak nem minősülő egyéb ingatlan bérbeadására egyformán kíván adómentességet alkalmazni vagy adófizetési kötelezettséget választani, és az ezzel kapcsolatos bejelentését korrigálja, vagy pótolja. A változtatások szerinti adózási módot 2008. január 1-jétől (illetve a tevékenység évközi kezdése esetén annak időpontjától) kezdődően kell alkalmazni.

Ezeket a „korrekciós” nyilatkozatokat – az adóhatóság által az adat- és változás-bejelentésre rendszeresített nyomtatványokon ugyancsak legkésőbb április 16-án kell az adóhatósághoz benyújtani, vagy postára adni. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye, azaz a határidő elmulasztása jogvesztő.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink