hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kapcsolt vállalkozások: mely szerződésekre kell transzferár-nyilvántartás?

  • dr. Marosi Andrea

A sok fejtörést okozó kapcsolt vállalkozási viszonyban megkötött szerződések minősítéséről a PM és az APEH közös tájékoztatót adott ki. Ennek segítségével könnyebben megítélhető, hogy egy adott ügyletre vonatkozóan kell-e transzferár-nyilvántartást készítenünk.

A 18/2003 PM rendelet szerint, ha kapcsolt viszonyban álló felek szerződést kötnek, akkor a szerződésben foglalt eszköz (szolgáltatás) piaci árának meghatározására kötelesek transzferár-nyilvántartást készíteni a teljesítés évéről szóló adóbevallás benyújtásáig. 

Amennyiben az adózó a kapcsolt viszony létesítése előtt kötött szerződést, akkor csak abban az esetben köteles az ügyletre vonatkozóan a dokumentációt elkészíteni, ha a szerződéses feltételek a kapcsolt viszony létrejöttét követően módosították vagy az adott termék (szolgáltatás) piaca megváltozott. A fenti – rendeletben szabályozott – kérdés mellett a gyakori az a fordított helyzet is, amikor a szerződés megkötésekor a felek kapcsolt viszonyban állnak, de ez a szerződés még a teljesítése előtt megszűnik. Az APEH és a PM iránymutatása alapján ebben a helyzetben is el kell készíteni a nyilvántartást mindazon évekre, amelyekben a kapcsolt félként kötött szerződés alapján teljesítés történt, függetlenül attól, hogy a teljesítés időpontjában milyen viszonyban állnak a vállalkozások. 

A kapcsolt vállalkozási viszonyt minden szerződéskötés és -módosítás esetében egyedileg kell minősítenie a cégeknek, így tudják a legalacsonyabb szintre csökkenteni adózási kockázatainkat.


Kerényi Máté Fülöp 
Kolchis Kft.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csehországi jövedelem az szja-bevallásban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Lízingügylet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink