hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Luxusadó: 50-120 százalékkal többet kell fizetni

  • lapszemle

A Napi Gazdaság értesülései szerint idén a fővárosban esetenként 50-120 százalékkal magasabb luxusadót kell fizetniük az értékes ingatlannal rendelkezőknek.

Luxusadó mértéke
Luxusadót a százmillió forint feletti ingatlanok után kell fizetni. Mértéke az összeghatár feletti rész fél százaléka. A törvényben ugyanakkor az is szerepel, hogy az adó mértéke két évig nem változtatható, ezt követően azonban korrigálható. Az ingatlanok értékének megállapításához a főváros az APEH véleményét is kikérheti.
Az érintettek néhány nappal ezelőtt vették kézbe a fizetési felszólítást, amely a tavalyinál nagyságrenddel nagyobb adóról szóló csekket tartalmazott. Az adó hirtelen megugrása váratlanul érte az érintetteket, hiszen a luxusadóról szóló 2005-ös CXXI. törvény pontosan meghatározza az ingatlanok értékhatárait – és így az adó mértékét is. 

Az emeléssel kapcsolatban a gazdasági napilap megkeresésére a főpolgármesteri hivatal azt válaszolta, hogy a fizetendő adót az önkormányzati adóhatóság, esetünkben a főjegyző megbízásából az adóügyosztály állapítja meg. Az adó mértékére vonatkozó egyéni kérdésre az ügyosztály egyéb felhatalmazás nélkül csak magának az adózónak adhat választ.

Budapest idén 160 milliárd forint iparűzési adót és 1,2 milliárd forint idegenforgalmi adót szed be. A Napi Gazdaság cikke szerint luxusadó esetében az emelés nélkül is jelentős növekedés várható. Az első becslések szerint több mint ezerrel bővül az érintett ingatlanok száma. 

A főpolgármesteri hivataltól kapott adatok szerint 2007-ben összesen 579 darab luxusadó-bevallást nyújtottak be, amelynek alapján összesen 114 millió forint adót vetettek ki tavaly.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jelzáloghitel kamatkedvezmény

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Amerikai levont adó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kuratóriumi tagok jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink