hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az utazási irodák APEH-vizsgálata nem lehet általános adatgyűjtés

  • MTI

Az utazási irodáknál történt APEH vizsgálatok célja nem lehet általános adatgyűjtés, de az ellenőrzések során elengedhetetlen, hogy az adóhatóság az érintett adózókkal kapcsolatba került ügyfelek adatait megismerje - derül ki az adatvédelmi biztos jogkörében eljárt Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa leveléből, amelyet a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) írt.

A levélben, amelyet a szövetség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott, az országgyűlési biztos leszögezi: az adóhatóság kötelezheti az adózót a vele szerződéses kapcsolatban állt, vagy állók ellenőrzése érdekében nyilatkozattételre, az általa ismert, illetve a nyilvántartásban szereplő adatról.

Szikora János APEH-elnök véleményét kikérve Szabó Máté úgy fogalmaz: az adóhatóság konkrét ellenőrzéseinek célja azonban nem az, hogy más adózók adatait egy későbbi ellenőrzés érdekében kiválasszák. A levélben hozzáteszi, hogy ha a vizsgálat burkoltan a magánszemély adózókról való információgyűjtés, az ilyen eljárás adatvédelmi szempontból helytelen.

A MUISZ tavaly július közepén fordult az adatvédelmi biztoshoz. Beadványában az APEH megyei igazgatóságainak ellenőrzési gyakorlatát kifogásolta. 

Az érdekvédelmi szervezet nyári levelében azt írta, hogy az APEH egyes megyei igazgatóságai - feltehetően - a vagyonosodási vizsgálatokhoz előzetes adatgyűjtés érdekében megnézték az utazási irodák szerződéses állományát, hogy kiszűrjék a nagyobb értékű utazásokon részt vett ügyfeleket.

A szövetség akkor úgy fogalmazott: "úgy véljük, hogy a törvény nem hatalmazta fel az adóhatóságot, hogy utazási irodák szerződéskötési nyilvántartását ellenőrizze általános adatgyűjtés céljából, adatszolgáltatásra is csak a törvény meghatározott részének keretében hívhatja fel az irodákat".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing – vételi jog ingyenes átengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Adószámos magánszemély

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Végelszámolás és pótbefizetés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink