hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mire licitálhatunk az APEH-nál?

  • HVG

Egyelőre kísérleti jelleggel, csak autókra vetette be az adóhatóság az elektronikus licitálási lehetőséget, amelytől az árverési maffia háttérbe szorulását várja.

A felfokozott várakozások ellenére, két héttel a január hetediki start utánig mindössze tucatnyi autót hirdetett meg a világhálón elektronikus árverésre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Közülük a legértékesebb egy 4,5 millió forintosra becsült, enyhén sérült, 77 ezer kilométert futott Kia, a legolcsóbb pedig egy 600 ezer forintosra taksált, 12 éves, elgyötört Mazda kisteherautó. E négykerekűekért legkevesebb a kikiáltási ár felét ki kell majd fizetnie annak, aki szemet vet rájuk, miközben a hagyományos árverési csarnokban tartott liciteken továbbra is el lehetne vinni őket negyedáron. Hogy csökkenti-e majd a licitre kerülő vagyontárgyak értékvesztését az új szisztéma, arról leghamarabb január 30-án számolhat be az APEH, az elektronikusan meghirdetett autókra ugyanis 15 nap múlva indul a licit, és nyolc napig tart.

A liciten részt vevők számára kifelé, vagyis versenytársaikkal szemben teljes anonimitást biztosító elektronikus árverést azért vezette be az APEH, hogy így vegye elejét a szinte akadálytalanul garázdálkodó árverési maffiának, amely évente több milliárd forint kárt okozott az államnak és adósainak. Az országszerte negyven-ötven fővel dolgozó maffia "szelíd" erőszakkal - fenyegetéssel, lökdösődéssel, lábra lépéssel - veszi rá az árverésre érkezőket, hogy ne versenyezzenek, s így a maffia képviselője "érdeklődés hiányában" a lehető legalacsonyabb áron vihesse haza a portékát. Teszik mindezt az árverési csarnokon kívül, parkolóban, utcán. Mint Várszeghi György, az APEH felszámolási és végrehajtási főosztályának vezetője a HVG-nek elmondta: tavaly 3416 árverést tartott az adóhatóság ingóságokra (zömmel járművekre), amelyek kikiáltási ára együttesen 5,2 milliárd forintra rúgott, ám ebből csak 762 millió, vagyis alig több mint a hetede folyt be. Az ingatlanoknál még rosszabb a helyzet, a tavalyi 1026 árverésen 2,6 milliárd forintnyi értéket hirdetett meg az APEH, ám csak 275 milliót kasszírozott. (E számok annyiban csalókák, hogy az árverések - függetlenül a maffiától - meg is hiúsulhatnak.)

A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink