hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A rendesen fizetett tb-járulék sem garancia

  • lapszemle

Tavaly közel egymillió embernél találtak valamilyen problémát a társadalombiztosítása körül. Az Este című műsor információi szerint azonban azok sem lehetnek biztosak abban, hogy a tb-jogviszonyuk rendezett, akik valamilyen nagy cégnél dolgoznak.

A műsor készítői több olyan nagyvállalatot is találtak, ahol az alkalmazottak egy részének annak ellenére nem volt rendezett tb-jogviszonya, hogy a cég fizette utánuk a járulékot. A műsor szerint általában olyan dolgozókról volt szó, akik már 5-10 éve az adott vállalatnál dolgoztak.

Ez úgy fordulhat elő – mondta a műsorban megszólaló Farkasinszki Ildikó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője -, hogy a munkáltató a bejelentési kötelezettségének nem, vagy hibásan tesz eleget. Egy hibásan kitöltött adatlap a főosztályvezető szerint elég ahhoz, hogy valaki egy orvosi látogatás során „piros lámpát kapjon”, és jelentsék az APEH felé adategyeztetésre. Az adóhivatali ellenőrzés illetve végrehajtás azonban csak akkor történik, ha valaki semmilyen jogcímen nem jogosult az ingyenes egészségügyi ellátásra – hangsúlyozta Kovács Ferenc, az APEH főosztályvezetője.

Az OEP és az adóhivatal is a központi személyadatnyilvántartó adataival dolgozik. Ha bármilyen elírás történik a munkáltató által kitöltött adatlapon és nem egyeznek az adatok ezzel a nyilvántartással, akkor a bejelentő és akár a bejelentett személy is beazonosíthatatlanná válik – mondta el az OEP főosztályvezetője.

A tavaly feltárt egymillió rendezetlen tb-jogviszonyú emberből 600 ezernek sikerült rendezni a helyzetét, 400 ezerről viszont még mindig nem lehet tudni, hogy valóban potyautas-e – mondta Farkasinszki Ildikó.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink