hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb: mit tehetnek a nem biztosítottak januártól?

  • Salgó Andrea

December 31-én lejár a társadalombiztosítási jogviszony rendezésével kapcsolatos moratórium, addig minden érintettnek célszerű rendeznie azt. Ellenkező esetben jövőre fizetnie kell az ellátásért, ráadásul az adóhivatal figyelmét is magára vonhatja. Többen vannak azonban, akiknek biztosítási jogviszonya az OEP nyilvántartási rendszere szerint rendezetlen, noha munkáltatójuk állítólag fizeti utánuk a járulékot. Ők átmeneti biztosítottként megúszhatják a következményeket. Mit kell ehhez tenniük?

Egy GYED-en lévő kismama több mint féléve próbálja rendezni biztosítási jogviszonyát, de hiába. Jóllehet az Országos Egészség Pénztár (OEP) által megadott lehetőségek közül szinte mindegyiket kimerítette, jogviszonya a mai napig rendezetlen. Elsőként, még májusban az OEP honlapjáról letölthető nyomtatványt küldte vissza a lakóhely szerint megyei egészségbiztosítási pénztárhoz (MEP), augusztus végén pedig személyesen tett bejelentést a MEP Teve utcai ügyfélszolgálatán. Gyermekgondozási díjra február óta jogosult, amit ex-munkáltatója, a Magyar Állami Kincstár immár február óta folyósít. Ez alapján pedig, akárhogy vesszük, biztosított – ismerte el az ügyintéző, aki ígérete ellenére 30 nap után (szeptember végéig) sem jelzett vissza, hogy rendeződött-e jogviszonya vagy sem. Orvosai – akiket időközben felkeresett – folyamatosan jelezték, hogy Taj-száma alapján még mindig nem biztosított. 

A teljes cikket itt olvashatják!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink