hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjemelés, korrekció, új számítási mód

  • dr. Marosi Andrea

Januártól 5 százalékos nyugdíjemelés várható, ez közel három millió embert érint, a nyugdíjszámítás módja is változik idén - írja a Népszabadság.

A nyugdíjak tavaly a kiegészítő emeléssel 6,5 százalékkal, a korrekciós intézkedésekkel együtt pedig 8,3 százalékkal nőttek. Idén a januári emelés - a 4,8 százalékra prognosztizált infláció és az 5,2 százalékra várt nettó keresetemelkedések alapján - öt százalékot tesz ki, ami átlagosan 3600 forinttal emeli a járadékokat. Ez mintegy hárommillió embert érint - állapította meg Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője. A legkisebb öregségi nyugdíj összege 28 500 forintra nő – írja a Népszabadság. 

Mintegy 700 ezer ember - az 1991 és 1996 között nyugdíjazottak - a korrekciós program folytatása révén további – minimálisan - négy százalék emelésre számíthat. Azok, akik 29 évnél több szolgálati időre tettek szert, további - évi félszázalékos - emelésre jogosultak, maximum tíz százalék erejéig – olvasható a lapban. 

A Népszabadság emlékeztet: januártól változik a nyugdíjak megállapításának módja: a kiszámítás alapjául vett kereseteket a korábbi átlagos béremelkedésekkel a nyugdíjba menetelt megelőző évig korrigálják, viszont - az eddigiektől eltérően - a nettósítás is teljes mértékű lesz, azaz nemcsak a személyi jövedelemadót, hanem a befizetett egyéni járulékokat is levonják a kiszámítás alapjául vett keresetekből. 2008-tól ugyanis mindazok, akik 62 éves koruk előtt mennek nyugdíjba, a korhatár eléréséig - járadékuk mellett - legföljebb a minimálbér összegéig végezhetnek kereső tevékenységet. 2010-től ez a szabály - a nyugdíjazás évétől függetlenül - mindenkire kiterjed. Előre hozott nyugdíjra azok a nők jogosultak, akik idén betöltik 59. évüket, és azok a férfiak, akik 60 évesek lesznek. 2013-tól az előre hozott nyugdíj alsó korhatára a nők számára is 60 évre emelkedik.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink