hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonosodási vizsgálatok: új kiválasztási szempontok februártól

  • Szabó Zsuzsanna

Az adóváltozásokkal kapcsolatban a kormány nem engedhet a szigorból – jelentette ki a minap a pénzügyminiszter. Néhány területen – egészségügyi járulék, számlázás, újonnan alakult társaságok, ingatlanárverés, nyugdíj melletti munka – szigorúbb ellenőrzések várhatók. Cikkünkben összefoglaljuk, mire összpontosítanak a hivatalok, mire érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk.

Ennek alátámasztására az APEH már a hétfői évindító sajtótájékoztatóján is megerősítette: idén egyéb kiemelt ellenőrzési feladatok mellett folytatódnak a tavaly elkezdett szigorú ellenőrzések, köztük a nagy figyelmet kapott vagyonosodási vizsgálatok is. Utóbbi kiválasztási szempontjai az adóhivatal közlése szerint nem változnak, az erre vonatkozó irányelveket február 15-éig hirdetik ki. A vám- és pénzügyőrség szintén megerősített apparátussal és kibővített feladatkörrel indul neki az új évnek.

Kiemelt prioritás: egészségügyi járulék

Ebben az évben az egyik, talán legtöbbeket érintő szigorítás az egészségügyi járulék befizetésének ellenőrzése, amely az adóhatóság prioritásai között lesz. Aki nem rendezte az egészségügyi ellátásra jogosító jogviszonyát, attól az ellátást idén sem tagadhatják meg, ám az APEH behajthatja az elmaradt járulékot. A jogviszony meglétét januártól minden egészségügyi szolgáltató online módon köteles ellenőrizni még a beavatkozás, vizsgálat előtt. A jogviszony hiánya esetén az orvosi ellátást továbbra sem lehet megtagadni, és az ellátást költségét sem kell kifizetnie a betegnek. Ám az Országos Egészségbiztosítási Pénztár köteles átadni a jogviszonnyal nem rendelkező beteg adatait az APEH-nek, amely vizsgálatot kezdeményezhet, és az elévülési időre visszamenőlegesen behajtja az elmaradt járulékokat. Ha kiderül, hogy a beteg alkalmazottként jogosult lenne a szolgáltatásra, az APEH a járulékfizetési kötelezettséget a munkáltató terhére, míg egyéni vállalkozó, vagy alkalmi munkavállaló esetén a magánszemély terhére állapítja meg.

Fókuszban a nyugdíj melletti munka

Nagy érdeklődés övezi a nyugdíjváltozásokat is, ugyanis a nyugdíjasok munkavégzését is szemmel kíséri idén az APEH. Az adóhatóság kötelessége 2008. januártól, hogy a nyugdíjasok éves, minimálbért meghaladó jövedelméről értesítést küldjön a nyugdíjfolyósítónak. Amennyiben a nyugdíjjárulékalapot képező éves összesített jövedelem meghaladja az év első napján érvényes minimálbér összegének tizenkétszeresét (ez az éves keretösszeg), úgy arról az APEH értesíti a nyugdíjfolyósító szervet. 

Mit ellenőriznek még? A teljes lista itt olvasható!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék képzése

Nagy Norbert

adószakértő

Áfa-önellenőrzés adószámváltozással

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink