hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sürgős bejelentések: visszaigénylés és csoportos adóalanyiság

  • adozona.hu

Az új áfatörvény kapcsán a negatív elszámolandó adó visszatérítésének igénylése és a csoportos adóalanyiság bejelentése kapcsán is érdemes tekintettel lenni a határidőkre év végén és év elején - figyelmeztet a PricewaterhouseCoopers hírlevele.

Az új szabály szerinti visszaigénylés bejelentése
Az új áfatörvény lényegesen leegyszerűsítette a negatív elszámolandó adó visszatérítésének szabályait, hiszen már csak az egyes adómegállapítási időszakokban felmerült, negatív elszámolandó adó tényleges összegétől függ a  visszaigénylési jog lehetősége - olvasható a PwC hírlevélben. Fontos azonban megjegyezni, hogy e kedvezőbb szabály alkalmazására már lehetősége van az adóalanynak a 2007-es utolsó bevallási időszakban is, amennyiben a visszaigénylési kérelmüket 2008. január 1-jét követően adják be. Vagyis az adóalany 2007-es utolsó bevallási időszakára vonatkozóan a 2008. január 20-áig esedékes bevallásában már élhet ezzel a lehetőséggel, függetlenül attól, hogy a 2007. december 31-ig hatályos áfatörvény szerint nem lenne jogosultsága a negatív elszámolandó adó visszatérítésére. 

Ezzel a lehetőséggel azonban csak az élhet, aki előzetes bejelentés alapján az új törvény hatálybalépését követően kérelmezi negatív elszámolandó adójának visszatérítését. (A 2008. január 20-ig beadott bevallásokban lehet e lehetőséggel élni.) Ennek elmulasztása esetén még a régi áfatörvény rendelkezései lesznek irányadóak, amely likviditási szempontból hátrányosabb helyzetet teremthet - figyelmeztet a könyvvizsgáló.

Csoportos adóalanyiság bejelentése
Az új áfatörvény kihirdetésének napjától, vagyis 2007. november 15-étől lehetősége van az egymással kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő társaságoknak arra, hogy kérelmet nyújtsanak be az adóhatósághoz annak érdekében, hogy 2008. január 1-jétől csoportos adóalanyként működhessenek tovább és élvezhessék az ebből származó előnyöket. A kérelemhez elkészült a 08T113. számú formanyomtatvány, amely letölthető az adóhivatal honlapjáról - írja a PwC. 

Fontos azonban tudni, hogy mivel az adóhatóságnak e kérelem elbírálására 30 nap áll rendelkezésére, azon adóalanyoknak, amelyek 2008. január 1- jétől biztosan csoportos adóalanyiság formájában kívánják folytatni tevékenységüket, minél hamarabb indokolt beadni kérelmüket. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy adott esetben csak január közepétől indulhasson el az új adóalanyi státusuk. A csoportos adóalanyok várhatóan a Kiemelt Adózók Igazgatóságához fognak tartozni, a kérelmet azonban a mindenkori képviselő székhelye szerinti illetékes adóhatósághoz kell benyújtani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Rendszám feltüntetése a számlán

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink