hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa-visszaigénylés nulla forint bevétel mellett

  • adozona.hu

Az új áfatörvény számos változást hoz 2008. január 1-től. A csoportos adóalanyiság, az ingatlan értékesítéssel kapcsolatos új szabályok, az árengedményt vagy az adó visszaigénylését érintő módosulás csak néhány példa abból a jogszabályból, amelyről a Penta Adóegyetem adószakértője úgy nyilatkozott: „egy mondat sem került át a régi törvényből az újba”.

Más szerkezet, új fogalmak – mondta Csátaljay Zsuzsanna adószakértő a Penta Adóegyetem áfatörvény változásairól szóló előadásán. Utóbbira példaként említette az export fogalmát, amely ezentúl „termék értékesítése közösségen kívüli területre” címen szerepel. A szakember bevezetőjében azt is elmondta, hogy a törvény keretjellegű, vagyis a jogalkotó olyan jogszabályt alkotott, amely „kellően absztrakt”, a legtöbb rendelkezés esetében többféle jelentéstartalom lehetséges.

A csoportos adóalanyiság eddig is létezett, de most egészen más formát kap – mondta az adószakértő előrevetítve, hogy komoly változásokkal kell számolni ezen a területen. Eddig csak pénzügyi tevékenységet végzők lehettek csoportos áfa-alanyok, amelyek a csoporton kívüli tranzakciókban önálló adóalanyokként szerepeltek. Januártól nincs megkötés a tevékenység tekintetében, vagyis bárki választhatja ezt a formát, két feltétellel: kapcsolt vállalkozásnak kell lenniük, és belföldön letelepedéssel (székhellyel, telephellyel, fiókteleppel) kell rendelkezniük. A tagok elveszítik önálló áfa-alanyiságukat és önálló áfa-számot, csoportazonosító számot (CSASZ) kapnak, amennyiben az APEH engedélyezi a csoport létrehozását. 

A tagoknak az önálló adószámuk megmarad, mert csak az áfára vonatkozóan létezik a csoport, a többi adónemben (például társasági adóban és annak bevallásában) önálló cégként szerepelnek. A csoprttagok egy áfabevallást adnak be, ebben a levonható és fizetendő adót csak a külső cégekkel bonyolított ügyletekre vonatkozóan kell feltüntetni. A csoporttagok közötti termék-, illetve szolgáltatás-értékesítés adójogilag nem értelmezhető, olyan, mintha nem is történne meg – magyarázta az adószakértő. A csoport létrehozásának kérelmezésekor csatolni kell: milyen nyilvántartásba jegyzik majd a külső és belső aktusokat. A számlázással kapcsolatban még egy Pénzügyminisztériumi rendelet lenne indokolt – mondta Csátaljay Zsuzsanna, hozzátéve, hogy vélhetően a számlázási rendet nem kell majd integrálni. Fontos lenne, hogy egymás közötti tranzakciók esetén az áfatartalom nélkül lehessen számlát kiállítani – tette hozzá. A csoportba be- és a csoportból kilépni bármikor lehet. Arra vonatkozólag nincs szabály, hogy valamennyi kapcsolt vállalkozásnak be kellene lépnie egy csoportba, sőt több csoport létrehozására is van mód. Azt is fontos ugyanakkor tudni, hogy a belépettek és kint maradtak egyetemleges felelősséggel tartoznak az áfa befizetéséért.

Az áfa-alanyisággal kapcsolatos másik terület, ha nem adóalany magánszemély, szervezet ingatlant értékesít. Amennyiben ezt sorozatjelleggel teszi, akkor áfa-alany lesz. A törvény azt is pontosan meghatározza, mely ingatlanokról van szó: építési telek, még használatba nem vett ingatlan, illetve legfeljebb 2 éve használatba vételi engedéllyel bíró ingatlan értékesítése. A sorozatjelleg – a törvény megfogalmazása szerint azt jelenti, hogy: ha 2 éven belül a negyedik ilyen ingatlant értékesíti a magánszemély, akkor áfa-alannyá válik, s utána 3 évig minden értékesítése esetén az is marad. Ezt követően azonban újra kezdődik a 2+3 éves periódus, tehát ha két éven belül 3 ingatlant értékesít, attól még nem lesz áfa-alany, hanem szintén csak a negyedik ingatlan eladása után. Mindez adóköteles tevékenység, ahol nem lehet fordított adózást alkalmazni.

Nem önadózással kell megfizetni az adót, hanem az APEH-hez eljutatott bejelentés/bevallás alapján az adóhatóság veti ki az áfát. Adószám kiutalásáról még nem rendelkezett a jogszabály, de vélhetően kapnak az ilyen ügyletet bonyolító magánszemélyek – mondta az adószakértő. Az adóalanynak egyébként számlakibocsátási kötelezettsége is lesz, amelynek áfa-tartalmát a fogadó levonhatja.

Az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos változás még, hogy a 2 évnél régebben használatba vett „régi” ingatlanok értékesítése tárgyi adómentes, de az eladó választhatja, hogy adókötelessé teszi az ügyletet, ekkor van mód fordított adózásra, vagyis a vevő lesz az áfa-fizetésre kötelezett adóalany – ez azonban csak akkor lehetséges, ha vevő és eladó is belföld illetőségű. Az adásvétel másik szereplője adóalanyiságáról, adókötelezettségéről nyilatkoztatható, illetve az APEH-től is kérhető erre vonatkozó igazolás.

Módosul a közhatalmi tevékenységeket érintő jogszabály is. Amikor az állam közhatalmi tevékenységet végez az továbbra sem tartozik az áfa hatálya alá. Ha azonban ezen feladatain túl egyéb adóköteles tevékenységbe kezd – például egy önkormányzat étkeztet –, akkor az, értékhatártól függetlenül, áfa-alany lesz az adóköteles tevékenységét tekintve. Ezzel együtt választhatja az alanyi adómentességet – itt az értékhatár 4-ről 5 millióra emelkedett.

Az apportot az új törvény kiemeli az adóztatandó körből, ennek azonban feltételei vannak – magyarázta Csátaljay Zsuzsanna. Nem áfás az apport, ha: már a szerzés időpontjában belföldi adóalany volt a delikvens, illetve ha a fogadó vállalja, hogy az apporttal kapcsolatos későbbi adófizetést teljesíti, továbbá a szerzéskor nem lehet alanyi adómentes a fogadó és az apport nem kapcsolódhat tárgyi mentes tevékenységhez.

A törvényben van – az adószakértő szerint – a valós gazdasági viszonyokat kevéssé figyelembe vevő rendelkezés is, ilyen az árengedmény újraszabályozása. Eszerint: mindenki számára azonos feltételek mellett, és csak akkor lehet árengedményt adni, ha erről előre megállapodnak a felek (üzletszabályzatban, akció meghirdetésekor) – a szakértő szerint ez utóbbi elég életszerűtlen rendelkezése a törvénynek. A természetbeni árengedménnyel kapcsolatban úgy rendelkezik a jogszabály, hogy az eladott termék mellé ingyen, áfa nélkül átadott ajándék értéke nem haladhatja meg az a fizetett termék árát. Nem csak az értékesítő, de a vele szerződésben álló is adhatja az ajándék terméket.

„Bármit lehet, csak elég sokat”- sommázott az adószakértő az adó visszaigénylésével kapcsolatos módosulásokat. Januártól 0 forint árbevétel esetén is lehet áfát visszaigényelni. Havi bevallóknak 1 millió forint, negyedéveseknek 250 ezer, éves bevallóknak 50 ezer forint az a minimum határ, amelytől módjuk van áfát visszaigényelni. A rendelkezés célja az ellenőrzöttségi szint növelése – tette hozzá a szakember.

A számlázással kapcsolatban is több változás van, például az, hogy a teljesítéstől számított legkésőbb 15 napon belül ki kell állítani a számlát, különben - elvileg számlánként – 500 ezer forintos bírsággal is számolni kell. Újdonság az is, hogy a helyesbítő, illetve sztornó számla (számlával egy tekintet alá eső kivonat) esetében milyen adatoknak kell szerepelni. Eszerint rá kell írni: a módosítandó számla számát, az eladó és vevő nevét, címét, adószámát, az adatot, amit a módosítás érint, a módosítás természetét és a különbözet összegét egyaránt.

A deviza számla kiállításakor pedig az áthárított áfa összegét forintban kell feltüntetni. Az árfolyamot bármely, belföldön pénzváltási engedéllyel váltó bíróeladási árfolyama szerint számolhatjuk. Lehet az MNB-árfolyam alapján is, ezt azonban be kell jelenteni az APEH felé, és egy évig nem lehet elérni tőle. 

Itt megnézheti az előadásról készült a videót
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink