hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csillagszóró akció: angolosan távozott az eladó, aki vásárlónak adta ki magát

  • adozona.hu

Két héten belül immár másodszor vonult ki a Józsefvárosi piacra az APEH és a VPOP. Az egyre sűrűsödő ellenőrzés hatása már látszik: míg 10 nappal ezelőtt a kereskedők 2/3-a nem adott nyugtát a próbavásárláskor, addig ma "csupán” 1/3-a próbálta volna ily módon eltitkolni a bevételét.

Az elvégzett mintegy 100 ellenőrzés több mint felénél találtak valamilyen szabálytalanságot a revizorok. A legrosszabb kép a foglalkoztatottak vizsgálata során mutatkozott. A piacon az alkalmazottak háromnegyedét bejelentés nélkül, feketén foglalkoztatják. Az áruk eredetét igazoló bizonylat az ellenőrzött kereskedők 60 százalékánál nem volt a helyszínen fellelhető, így ezek a vállalkozók is biztosan számíthatnak mulasztási bírságra. 

Összességében elmondható azonban, hogy ma már többen adnak nyugtát, mint a korábbi ellenőrzésekkor.  A piacon árusítást végző kereskedők közül "csupán" egyharmada titkolja el bevételét, amely fele a korábbi ellenőrzések során tapasztaltaknak. 

Az ellenőrzöttek néha nem mindennapi ötletekkel állanak elő, hogy mentsék, ami menthető: az egyik foglalkoztatotti ellenőrzés során a kiszolgálást végző idősebb hölggyel kívánták az adatokat felvenni. A hölgy közölte, hogy ő vásárló, nem is ő szolgált ki. Adóellenőreink ekkor felhívták a figyelmét, hogy a boltban papucsban tartózkodik (ami tekintve a hűvös időjárást életszerűtlen), és a kabátját sem látják sehol. Erre a hölgy gyorsan (mivel ruházati üzletről volt szó) levett egy csizmát a polcról, átöltözött és elment az üzletből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink