hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csillagszóró hadművelet a Józsefvárosi piacon: menekülő árusok

  • adozona.hu

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP), a kormány által bejelentett „Csillagszóró hadművelet” keretein belül jelent meg a Józsefvárosi piacon, Budapesten. Az akció során az APEH munkatársai 32 ellenőrzést végeztek: 16 esetben a nyugtaadási kötelezettség teljesítését, 16 esetben az áruk eredetét vizsgálták az adóellenőrök.


Az akció célja az ebben az időszakban megnövekedett forgalmat lebonyolító kereskedők fokozott ellenőrzése, a visszaélések visszaszorítása volt. A helyszínek előzetes, illetve vizsgálat ideje alatti biztosításáról a VP munkatárai gondoskodtak – áll az APEH sajtóközleményében.

Bizonylatadási kötelezettségének 10 adózó nem tett eleget, további 2 vállalkozó nem megfelelő nyugtát bocsátott ki az értékesítést követően. Ebből 6 adózónál egyáltalán nem volt nyugtaadásra alkalmas bizonylat (nyugtatömb).

Az áruk beszerzési bizonylatait 14en nem tudták a helyszínen az adóhatóság rendelkezésére bocsátani, ezért esetükben az ellenőrzések tovább folytatódnak.

Három esetben fordult elő, hogy az ellenőrzés megkezdése után az eladók megpróbálták elhagyni a helyszínt, amit a VP munkatársai akadályoztak meg. Általános tapasztalat, hogy nem sokkal az akció megkezdése után több pavilon bezárt, az adózók szüneteltették az árusítást.

Egy értékesítést végző külföldi állampolgár sem tartózkodási, sem munkavállalói engedéllyel nem rendelkezett. Az eddigi adatok alapján valószínűsíthető, hogy bejelentés nélkül végzett gazdasági tevékenységet – értesít az APEH.

Az adóhivatal 1,2 millió forint mulasztási bírság kiszabásáról, és az árueredet vizsgálatok lezárása utáni további szankciókról számolt be sajtóközleményében.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink