hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi az ára az egykulcsos adórendszernek?

  • adozona.hu

Jövőre indítja el a kormány - az ígéretek szerint legalábbis – az átfogó adóreformját. Sokak szerint az adórendszerünk átalakításakor leginkább az élőmunkát terhelő adókat kellene csökkenteni. László Csaba, a KPMG adópartnere, volt pénzügyminiszter szerint, az egykulcsos adóval lehetne javítani a magyarországi helyzeten, Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója viszont ennek „árára” figyelmeztet.

Ma Magyarországon nagyon magas mind az élőmunkát terhelő adók aránya, mind pedig a profitot terhelő adók aránya. Palócz Éva a Figyelő és a CIB Bank rendezésében megtartott Makrotrendek című konferencián előadásában egy, a munkabérek adóterhelését mérő OECD jelentésre hivatkozva rámutatott, hogy jelenleg Magyarországon – Belgium és Németország után – a 3. legmagasabb volt az adóteher 2006 elején, ami a Pénzügyminisztérium közlése szerint azóta körülbelül 3 százalékponttal nőtt. Ez viszont Magyarország fejlettségével korántsem arányos – mondta a Kopint-Tárki vezérigazgatója. A szakember szerint az adók szintjének csökkentése azért is kívánatos lenne, mert annak magas szintje a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést egyaránt korlátozza.

A kormány 2009-től indítja el a nagy átfogó adóreformját, amelyen mindenki az adócsökkentést érti – mondta László Csaba. A szakértők között konszenzus van abban, hogy az adócsökkentésnél a munkát terhelő adók – illetve László Csaba szerint még esetleg az iparűzési adó – kerülhetnek fel a palettára. A volt pénzügyminiszter konferencián azonban azt is megjegyezte, hogy körülbelül 3 százalékpontnyi tehercsökkentés a GDP-ben 800 milliárd forint költségvetési bevételkiesést jelent, tehát kiadási oldalról ez óriási kihívást jelent.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az adócsökkentés terén nagyon szűk a mozgástér. A sokak által favorizált javaslat az lenne, hogy a fogyasztást terhelő és a vagyonadók növelésével ellensúlyozzák a munkát terhelő adók csökkentését. Csakhogy ha például az áfa emelésének lehetőségét nézzük, hamar kiderül, hogy nem lehet túlságosan megemelni ahhoz, hogy még versenyképes maradjon a környező országokhoz képest. (Egyes vélemények szerint az áfát mindössze 2 százalékkal lehetne megemelni.)

László Csaba az egykulcsos adó híve. Ezt a rendszert több ország is bevezette és még egyik sem állt vissza a korábbi adóztatási rendszerre, ami szerinte azt mutatja, hogy a rendszer bevált. A volt pénzügyminiszter úgy véli, e rendszer sokak által emlegetett igazságtalanságát ingatlanadóval és szociálpolitikával kellene ellensúlyozni és a szolidaritást érvényesíteni. Ez viszont politikailag egy meglehetősen nehéz feladat – jegyezte meg a KPMG adópartnere.

Palócz Éva azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha ezt az egy kulcsot nagyon magasan állapítják meg (mondjuk 20 százalékon), akkor az az alacsony jövedelműeket nagyon rosszul érintené. Emellett a személyi jövedelemadó (szja) a magyar költségvetésnek egy fontos pillérét képezi. Az ebből származó bevétel mintegy 1400 milliárd forint évente, amelynek a 80 százalékát azok fizetik be, akik 40 százalékos adót fizetnek. Tehát véleménye szerint nagyon nagy mértékben kellene az adófizetési hajlandóságot növelni ahhoz, hogy ez a lépés ne járjon mintegy 600 milliárd forintos adókieséssel. Viszonyításként megjegyezte, hogy 1 százalékos áfaemelés körülbelül 100 milliárd forintot hoz a költségvetésnek.

Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon nem kis problémát jelent mindezek mellett, hogy az adóelkerülés nemzeti sport – utalt az MNB egy korábbi műhelytanulmányára. Nálunk amellett, hogy nagyon rossz az adómorál, a közszolgáltatások színvonala is nagyon rossz. Az állampolgárok pedig hajlamosak ár-érték arányban nézni, hogy a befizetett adóért mit kapnak cserébe, ami szintén hozzájárul az adóelkerüléshez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

GDPR, iratanyagok átadása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Számla tartalma

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink