hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: "az állammal nem lehet kibabrálni"

  • adozona.hu

Már 13 ezer felett van a vagyonosodási vizsgálatok száma, jövőre megszaporodnak a minimum adóalap-vizsgálatok, és a kormány szándéka, hogy a jövőben becsléssel állapíthassa meg az adóhatóság a be nem jelentett alkalmazott utáni közterhet. Az APEH országos konferenciáján jelen volt Gyurcsány Ferenc és Veres János is. A miniszterelnök a szürke- és feketegazdaság kifehérítéséről beszélt, és az adóhatóság munkatársainak felelősségéről. Az APEH létszáma 1700 fővel nő jövő év közepéig.

Gyurcsány Ferenc
Forrás: Stiller Ákos
„Önöknek nagy szerepe van abban, hogy az emberek közösen, együtt, önként és nem a szankcióktól való félelem okán elfogadják a közteherviselés kultúráját, hiszen a jog és felelősség kéz a kézben járnak” – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az APEH országos értekezletén.„Olyan adóhivatalt szeretnék, amely partnere a polgároknak” – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy ez nem jelenthet „elvtelen engedékenységet. Véleménye szerint az ellenőrzés és a szankcionálás mellett a segítségnyújtás és a tanácsadás is fontos feladata az adóhatóságnak. „Soha nem fogom engedni, hogy kisszerű politikai játszmák szenvedő alanya legyen az adóhivatal”- hangsúlyozta a miniszterelnök. Beszédének fő témája a szürke és feketegazdaság elleni küzdelem volt. Az GDP közel 20 százalékának megfelelő, három-ötezer milliárd forint adózatlan jövedelem képződik a szürke-fekete gazdaságban. Ez annyi amennyit ma Magyarországon az összes önkormányzat kap egy évben, kétszer annyi, amennyit gyógyításra, egészségügyi ellátásra fordítunk, de megközelíti 10 havi nyugdíj összegét is – érzékeltette az összeg nagyságát a kormányfő.

„Tartós szabadság csak akkor jöhet létre, ha renddel párosul”- mondta az eltitkolt jövedelmekre utalva. A kilencezer lezárt vagyonosodási vizsgálat eddig 34 milliárd forintnyi feltáratlan jövedelmet mutatott ki, folytatni kell a vagyonosodási vizsgálatokat – jelezte a miniszterelnök.„Az állammal nem lehet kibabrálni”- nyomatékosította. A jövő évre vonatkozóan is sorolta a célkitűzéseket: az új áfatörvény szélesebb körben tegye lehetővé a fordított adózást, például az ingatlanforgalmazás esetén, vagy az informatikai termékek kereskedelmében, illetve a be nem jelentett alkalmazott esetén az adóhatóság becsléssel állapíthatja majd meg a közterheket.

Szikora János
Forrás: PM
Az induló vállalkozások 20 százalékát kockázatelemzéssel választhatja majd ki az APEH és 90 napon belül ellenőrizheti őket, a tulajdonosokról rendelkezésre álló korábbi információkkal összevetve, hiszen a „viselkedési formák rögzülnek” – ezt már Veres János, pénzügyminiszter fejtette ki, aki Gyurcsány Ferenc után lépett a mikrofonhoz, és a miniszterelnök által mondottakat ismételte meg némiképp részletesebben, kiegészítve azzal, hogy idén 50 milliárdos bevételt vár a kormány a gazdaság kifehérítésétől.

A társaságok, egyéni vállalkozók minimum adóalap-vizsgálata jövőre igen jelentős szerepet kap az adóhivatal tevékenységében - mondta Szikora János, az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke hétfőn, aki a két politikus után lépett a pulpitusra. „Szeretném erősíteni az önbizalmat ebben a szervezetben, bár nem növelni kellene, inkább megtartani”- fordult a szakmai közönséghez a szakember. Az adóhatóság korábban főleg áfa vizsgálatokat végzett nagy tömegben, a jövő évtől azonban a jövedelem típusú adók terén is nagy számú ellenőrzésre kerül sor - mondta az elnök, aki úgy véli, hogy az 1 700 fő új alkalmazott segít elvégezni majd a pluszfeladatokat Az APEH elnöke azt is elmondta, hogy a múlt hét elején 13 693 vagyonosodási vizsgálat volt folyamatban, s jövőre is folytatódnak az ellenőrzések.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink