hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonosodási vizsgálat menete és a végrehajtási eljárás

  • adozona.hu

Mi a vagyonosodási vizsgálat menete? Köteles-e az adózó minden feltett kérdésre válaszolni? Mi a helyzet a külföldi rokontól kölcsönbe kapott pénzzel? Milyen jogai vannak a vizsgált személynek a végrehajtási eljárás során?

1. Mi az adóellenőrzés (vagyonosodási vizsgálat) menete?

Minden eset más, ezért a folyamata is máshogy folytatódik. Lényegét tekintve az alábbi:

- az adózót kiválasztják az ellenőrzésre (belső tényezők, adatok, kockázatelemzés),
- értesítés, idézés, kérdőív (18 pontos) kiküldése,
- (ezalatt a hivatal lekéri az adózó vagyonadatait – ingatlannyilvántartás, cégnyilvántartás, bankmegkeresés, gépjárműnyilvántartó…)
- a megbízólevél személyes (adózónak vagy/és képviselőnek történő) átadása,
- nyilatkozattétel, esetleges további iratok bekérése,
- vagyonmérleg felállítása, szükség esetén további nyilatkoztatás,
- jegyzőkönyv megírása,
- az adózó észrevételezési lehetősége (15 napon belül),
- elsőfokú határozat meghozatala, 

Fellebbezhet (30 napon belül), ha megállapítás van. Ha nem fellebbez, akkor jogerőre emelkedés után végrehajtási eljárás következik. Ezután másodfokú határozatot hoznak. Ha nem megfelelő a határozat, akkor bírósági keresetet nyújthat be. Amennyiben nem teszi és adóhiányt állapítanak meg, megindul az adóvégrehajtás. 

Utána sorban:

- Bírósági határozat,
- Adóhiány esetén végrehajtás,
- Méltányossági eljárás (fizetési könnyítés) kérhető a feltételek fennállása esetén.

2. Aki például külföldi rokonától kap kölcsön pénzt, és ez egy vagyonosodási vizsgálat során szóba kerül, az „bajba” keverheti a külföldi rokonát is?

Az adóhivatal minden esetben a megkeresi a külföldi adóhatóságot. Hatósága válogatja,hogy milyen adatokat ad ki. A hivatal a kölcsönt a körülmények alapján minősíti.

3. Milyen jogai vannak az adózónak egy végrehajtási eljárás során?

Méltányossági kérelmet terjeszthet elő, amely az első kérelemmel érintett adótartozásra a végrehajtást a kérelem elbírálásáig szünetelteti. Elutasítás után is további kérelmeket nyújthat be, de azok a végrehajtást már nem szüneteltetik. (fizetési könnyítésre irányuló kérelem: elengedés, részletfizetés, fizetési halasztás). A kérelemnek az APEH irányelve alapján több „lábon” kell állnia. Megkérdőjelezhető az új gyakorlat az adóhivatalban, hogy első méltányossági kérelem benyújtása a régebben foganatosított cselekményeket nem szünetelteti. Ez a bankszámlánk terhére beadott azonnali beszedési megbízás (ismertebb nevén: incasso) esetén jelent problémát, eszerint a beadott kérelmünkre a hivatal az inkasszóot nem vonja vissza. Az inkasszó 35 napig lehet kint a bankszámlánkon, ami egy cég életét ellehetetlenítheti. Végrehajtási kifogást nyújthat be a hivatal jogsértő intézkedése esetén, amely szintén halasztó hatással bír a végrehajtásra, bár az időhúzáson kívül más értelme nincs.

4. Mekkora adót kellene fizetnem, ha eladnám a következő, tulajdonomat képező ingatlant? Tizenhét évvel ezelőtt üres, építési telket vásároltam, amire 1992-ben, érvényes építési engedéllyel felépíthettem egy önálló családi házat. 1994-ben a ház felépült, és az önkormányzattól megkértem a lakhatási engedélyt. A lakhatási engedélyt az Önkormányzat a mai napig nem adta ki (bár nem tartozik szorosan a tárgyhoz, csak a tisztán látásért, azért nincs engedély, mert az egyik szomszéd perelte az önkormányzatot, majd engem, hogy a kiadott engedély nem jogos, és s felépült ingatlan nem az eredeti engedélynek megfelelően készült. 2004-re minden per lezárult és semmiben nem marasztalták el az önkormányzatot, sem engem). 2000-ben az önkormányzat, sokadszori kérésünkre közölte, hogy az összes ingatlanra vonatkozó dokumentum eltűnt, nem találja ( a dokumentumok 2006-ban megkerültek). Így az általunk megbízott földmérővel kiméretve, 2000.-ben sikerült a házat, a földhivatalban, a tulajdoni lapra rávezettetni. Most szeretném eladni, melyik az ingatlan megszerzési éve, ami után kezdődik az adócsökkentés?

A hivatal 2007/3 tájékoztató füzete szerint: „A földingatlan tulajdonjogának megszerzését követően az oda felépített épület (épületrész) esetében a szerzést a földterület tulajdonjoga megszerzésének időpontjával kell azonosnak tekinteni.” (SZJA 60§(3). Tehát az adásvételi szerződés földhivatalhoz történő benyújtása az irányadó. A leírásból ebben az esetben 1990. derül ki, tehát 1991-től kell számítani az időt, 1996-tól indul a 10 év, ami 2005-ben jár le, tehát eltelt a 15 év. A jövedelem nulla, így nem kell utána adót fizetni. Válaszunk a teljes ügy ismeretének hiánya nélkülcsupán tájékoztató jellegű.

5. A vagyonosodási vizsgálathoz postázott kérdőív minden kérdésére köteles vagyok válaszolni? 

Nem köteles válaszolni. Bizonyos kérdések esetében (legfőképpen bevételeink igazolása érdekében) viszont saját érdeke nyilatkozni, természetesen ügyvéddel, adószakértővel előzetesen egyeztetve. Ellenkező esetben a hivatal a meglévő adatok alapján becsül. Ha az első találkozóra ügyvéd vagy adószakértő nélkül megy el az adózó, akkor ne nyilatkozzon, a nyilatkozat megtagadása ugyanis az adózó joga!







Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Ázsiós tőkeemelés

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink