hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénzügyi ügynök és harmadik országos gazdálkodó áfafizetése

  • adozona.hu

Pénzügyi ügynök adhat-e áfamentes számlát pénzintézetnek? Harmadik országos gazdálkodónak előleg elfogadása esetén hogyan kell áfát fizetnie? Olvasói kérdésekre Drabos Erik Kasszián, a Deloitte adószakértője válaszolt. Kérdezzen Ön is!

Pénzügyi ügynöki tevékenységet végzek. Nem közvetlenül a pénzintézetnek, hanem egy ügynöki tevékenységét végző szervezetének. Adózhatok-e ebben az esetben is áfamentesen, vagy csak közvetlenül a pénzintézetnek adhatok áfa nélküli számlát?

Az áfatörvény  szerint tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősül a pénzügyi szolgáltatás és kiegészítő szolgáltatásai. Ezek között már eleve szerepel közvetítés (pénzügyi ügynökösködes), az tehát eleve adómentes ezen jogszabályhely szerint. Ugyanakkor a 2. számú melléklet 25. pontja értelmében a 6. pontban szereplő szolgáltatások közvetítése is adómentes, azaz az SZJ-szám szerint pénzügyi ügynök szolgáltatásának közvetítése is adómentes. Felhívjuk a figyelmet, hogy az Európai Bíróság nemrég meghozott hasonló tárgyú ítéletében is ezzel összhangban hozta meg döntését, amely a hazai szabályozás európai uniós konformitását is jelenti.

Harmadik országos gazdálkodó Magyarországon egy évet meghaladó időtartamban kíván felügyelni építési-szerelési tevékenységet. A harmadik ország és Magyarország között megkötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény értelmében a harmadik országos gazdálkodó fióktelepet alapít erre a tevékenységére. Amennyiben a harmadik országos gazdálkodó most fogad el előleget, annak áfáját hogyan kell megítélni?

A fenti esetet alapul véve különbséget kell tennünk két helyzet között: a) amikor a fióktelepet a harmadik országos gazdálkodó már megalapította, illetve b) amikor annak megalapítására még nem került sor. Tekintettel arra, hogy a belföldi adóköteles ügyletekhez tapadó előleg elfogadása már önmagában a pénz kézhez vételével teljesítettnek minősül, azt adókötelesként kell kezelni.

Amennyiben a fióktelepet a harmadik országos gazdálkodó még nem alapította meg, úgy az előleg a harmadik országos gazdálkodó bankszámlájára is teljesíthető, hisz a harmadik országos gazdálkodó belföldi megjelenése a fióktelep, így a harmadik országos gazdálkodónak való teljesítés olyan, mintha a fióktelepnek történne a teljesítés. (A fióktelep és "gazdája" nem különböző jogi személy.) Ebben az esetben bár az áfa-kötelezettség már megkeletkezne a pénz átvételével, ha a fióktelepet a harmadik országos gazdálkodó még nem alapította meg, de az előleget befogadta, áfa-hiányt keletkeztetett még a fióktelep bejelentkezése előtt. 

Ezt nyilván a fióktelep orvosolni tudja bejelentkezésekor (hisz akkor a gazdasági tevékenység kezdő időpontjaként rögzítheti az előleg jóváírásának napját), ugyanakkor kétséges, hogy ebben az esetben a számlát befogadó jogosult-e az előlegszámla alapján az áfa levonására. (Fióktelep gazdasági tevékenységet ugyanis csak bejegyzésétől kezdhet, kivéve az EGT országok esetét, ahol már - az előtársaságok mintájára - a regisztráció alatt is folytatható bevételszerzés.)

Amennyiben a fióktelep megalapítását követően kerül sor az előleg átvételére, úgy lényegtelen, hogy az előleget a harmadik országos gazdálkodó külföldi bankszámlájára, illetve a belföldi fióktelep bankszámlájára utalják, adózni mindenképpen a fióktelepnek kell. Ekkor persze - szabályszerű számla birtokában - a számlát befogadó személy oldalán sem merül fel adókockázat.

Kérdezzen Ön is!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkajog, ukrán munkavállaló

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink