hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lesz ingatlanadó, a szocialisták felháborodtak

  • MTI

Két lépésben alakul át az adórendszer. Egyszerűsödik az adóbevallás, szűkül majd a személyi jövedelemadót érintő kedvezmények köre és új áfatörvény is lesz. Az ingatlanadó bevezetéséről szóló döntés bejelentése azonban a szocialistáknál is indulatokat gerjesztett. A koalíciós partnerek a versenyképesség, a munkahelyteremtés és a társadalmi igazságosság erősítését várják a változásoktól.

Már a jövő évtől összevonják a kis adókat, átalakítják a bevallási rendszert, szűkítik az személyi jövedelemadó kedvezményeket, megkezdődik az adójóváírás kifuttatása, s az ingatlanokat jelenleg terhelő adók helyére egységes, értékalapú ingatlanadó lép. A legnagyobb indulatokat az ingatlanadóról szóló döntés kavarta. A Fidesz már tegnap bejelentette, hogy nem támogatja a döntést, és lapértesülések szerint  a szocialisták is meglepődtek Gyurcsány Ferenc bejelentésén.

A jövő év január 1-jétől bevezetik az egységes, értékalapú ingatlanadót a négy ingatlan típusú adó (az építményadó, a telekadó, a magánszemélyek kommunális adója, az idegenforgalmi létesítmények után fizetendő adó) és a luxusadó összevonásával. Ez nem csak lakás célú ingatlanokra vonatkozik majd. A jelenlegi ingatlanadózás több mint 3 millió ingatlant és 2,6 millió adóalanyt érint.

Az ingatlanok értékét és a mentességek körét országosan azonos módszertan alapján állapítják majd meg. (Jelenleg sokféle módon vetik ki, például van darab és érték alapú adó is.) Az adó mértékét az önkormányzatok határozzák meg, a kormánynak azonban nem volna kifogása az ellen, ha a legalább 50 millió forintos értékű ingatlanok adóterhelése növekedne. Az ingatlanok adóterhe az intézkedés révén nem emelkedik, csupán egyszerűsítésről van szó, aminek célja, hogy a különböző településeken lévő ingatlanok után az adófizetés egységes, összehasonlítható rendszerben történjen -  mondta a miniszterelnök. A költségvetés nem számol ingatlanadó bevételi többlettel az egységes adó bevezetése révén (az idei költségvetés 65 milliárd forint helyi ingatlanadó bevételt tartalmaz). 

A Fidesz nem támogatja sem az ingatlanadó, sem más új adónem vagy adóemelés bevezetését - jelentette ki Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt képviselője Arra a felvetésre, hogy a Pénzügyminisztérium szerint az önkormányzatoknál maradna az ingatlanadóból befolyó pénz, az ellenzéki képviselő azt mondta: a Fidesz nem az állam, a különböző intézmények vagy az önkormányzatok szemszögéből közelíti meg a kérdést, hanem az emberek oldaláról.

Értetlenség és felháborodás fogadta szocialista körökben az egységes ingatlanadó bevezetésének bejelentését - írja a Magyar Hírlap. A lapnak több vezető MSZP-s politikus megerősítette, hogy egyik vezető szocialista testület sem adta áldását az új típusú ingatlanadó bevezetésére. Feltételezésük szerint a kormányfő - pénzügyminisztériumi közreműködéssel - azért dobta be most az ingatlanadó bevezetésének témáját, hogy elterelje a figyelmet egy másik ügyről, az egészségbiztosítás átalakításáról. A Hírszerző értesülései is ezt az információt erősítik: nem látott írásos előterjesztést az MSZP elnöksége a koalíciós szerződés-kiegészítésről, a felhatalmazást pedig nem pontosan arra adták, amit végül Gyurcsány Ferenc és Kóka János aláírt - mondták szintén meg nem nevezett szocialista elnökségi tagok. 

Egyszerűsödő bevallás, új áfatörvény, szűkölő szja-kedvezmények
A koalíciós partnerek megállapodtak, ha az adóbevételek vagy a kiadások kedvezőbben alakulnak a tervezettnél, az ebből adódó pénzügyi lehetőségeket a hiány további csökkentésére, a versenyképesség javítására fordítják – mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A jelenlegi adórendszer legfőbb problémái a koalíciós partnerek szerint, hogy túlzottan bürokratikus; miközben az adómérték összességében nem tér el a versenytársakétól, az emberek mégis magasnak érzik, mert kevesen fizetnek sokat; nem ösztönzi eléggé a munkakínálatot, befektetéseket; egyes adónemek súlya eltér a versenytársakétól, ami kedvezőtlen folyamatokat indíthat el. Annak érdekében, hogy a gazdaság szereplői felkészülhessenek a 2009-es változásokra, már 2008 elejére elkészül az adórendszer átalakításának koncepciója, az Országgyűlés pedig 2008 tavaszán fogadja el a szükséges módosításokat, így több mint félév felkészülési idő lesz.

Már ezt megelőzően, 2008. január 1-jei hatályba lépéssel lesznek azonban korrekciók, az ezekre vonatkozó javaslatokat szeptember végéig kell elkészíteni. Ezek keretében egyszerűsítik a jogszabályokat, új áfa törvényt alkotnak, egységes alapra helyezik a munkáltatói és a munkavállalói járulékot, összevonják a kis adókat (például a szakképzési, rehabilitációs, innovációs járulékot).

A jövő évtől átalakul a befizetési rend, ennek keretében egyszerűsödik a bevallás, biztosítják az elektronikus befizetési lehetőséget, s kevesebb számlára kell az adókat befizetni. Ennek a révén a költségek is csökkennek - mondta az államtitkár.

A fekete és a szürke gazdaság visszaszorítását célozza 2008-tól a fordított adózás kiterjesztése, a vevőn történő behajtás lehetőségének megteremtése, az ellenőrzés korszerűsítése, az ellenőrzési kapacitások növelése.

A társadalmi igazságosság növelése érdekében az személyi jövedelemadó esetében 2008-tól szűkülnek a kedvezmények, megszűnik az 1,5-2,1 millió forintos jövedelem adóterhében a nagy ugrás az adójóváírás kifuttatásával, amire legalább két lépcsőben kerül sor.






Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink