hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Teherelosztó - lesz-e ingatlanadó?

  • adozona.hu

A méltányosabb közteherviselés érdekében indokolt lenne az ingatlanadó bevezetése, a büdzsé azonban egyelőre jól elvan nélküle. Ezért aztán kérdéses, lesz-e ilyen adó 2008-tól.



Egyelőre nem tettünk le az ingatlanadóról - fogalmazott a HVG-nek inkognitóban két, egymástól független kormányközeli forrás is hétfőn, miután aznap a sajtó a kedvező hiányadatokból és a koalíció feltűnő hallgatásából éppen ellenkező előjelű következtést vont le. Utóbb persze akár igazuk is lehet az ingatlanadót máris elparentálóknak. Még ha ez továbbra is szerepel a konvergenciaprogramban - bevezetését éppen a múlt héten a Nemzetközi Valutaalap is sürgette. Nem lenne ugyanis meglepő, ha a kormánypártok akár már a lapzártánk utáni, május 9-ei újabb egyeztetési fordulón visszatáncolnának az egységes és kötelező ingatlanadó 2008. évi bevezetésétől. Nem ez volna az első eset: legutoljára László Csaba pénzügyminisztersége idején, 2003-ban tett keresztbe a koalíció az elképzelésnek, azt megelőzően a főváros központi beszedést célzó kísérlete tört derékba a bevételeiket féltő kerületek ellenállása miatt.

A Fidesz sem ellenezte mindig az ingatlanadót, 1998 októberében sürgősséggel beterjesztett javaslata azonban szintén kérészéletűnek bizonyult: a parlament csak az általános vitát pipálhatta ki, miután az Orbán-Torgyán-kormány november elején már vissza is vonta az előterjesztést. A szocialista-szabaddemokrata kormány ingatlanadóját viszont, bármilyen legyen is az, semmiképpen sem támogatja a legnagyobb ellenzéki párt. Mégpedig a lakosságra rakódó közterhek növekedése miatt - ezt még a Gyurcsány-csomag kapcsán döntötte el tavaly októberi lakitelki frakcióülésén a párt, s álláspontja, mint azt Varga Mihály alelnök a HVG-vel közölte, azóta sem változott. Nincs viszont zsigeri elutasítás az MDF-es képviselőkben, sőt. A párt támogatja a közteherviselés olyan átalakítását, amely a jövedelmek adóztatása helyett a vagyoni és a forgalmi típusú adókat célozza meg - hangsúlyozta a HVG-nek Herényi Károly frakcióvezető. A végső szó kimondásához persze tudni kéne, mi szerepel a Pénzügyminisztérium (PM) által készített tervezetekben, s melyik változatot terjeszti be a koalíció - tette hozzá. 

A teljes cikket elolvashatja az eheti HVG-ben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink