hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mitől versenyképes az osztrák adórendszer?

  • Vágyi Ferenc Róbert

A sok hasonlóság ellenére az osztrák rendszer alapjaiban tér el a magyartól. Pontosan minek köszönheti Ausztria gazdasági versenyképességét?

Ausztria gazdasága az EU-n belül is mindig az élmezőnybe tartozott:  ez a bizonyíték arra, milyen egyszerű lépésekkel, változtatásokkal lehet egy hatékony és versenyképes adórendszer alapjait megteremteni.

Az osztrák adójog alapvetően az uniós szokásoknak megfelelően épül föl: a magánszemélyek jövedelemadót fizetnek, a cégek a nyereség után társasági adót. Természetesen ugyanúgy vonatkozik az áfa is minden természetes és jogi személyre, akik valamiféle gazdasági tevékenységet végeznek. Van még vagyon- és vagyonforgalmi adó, melyek a  magyar illetéknek felelnek meg, a magánszemélyeknek pedig nemcsak az Ausztriában, hanem a külföldön megszerzett jövedelmük is beleszámít az adóalapjukba: ezt nevezik korlátlan adókötelezettségnek.

Lényeges eltérés a magyar szabályozástól, hogy a magyar betéti (bt) vagy közkereseti (kkt)társaságnak megfelelő osztrák jogi személyi társaságok tagjai magánszemélyekként fizetnek jövedelemadót. Elsősorban azért, mert az ilyen cégeknek nincs kötelező alaptőke-minimumuk.

Jövedelemfajták

A jövedelmek fajtái – hasonlóan a német joghoz – a következők:

1. mezőgazdasági és erdőgazdasági jövedelem;
2. önálló munkából származó jövedelem;
3. vállalkozási tevékenységből származó jövedelem;
4. nem önálló munkából származó jövedelem;
5. tőkevagyonból származó jövedelem;
6. bérbeadásból, haszonbérbeadásból származó jövedelem;
7. egyéb jövedelem.

Az első három eset az osztrák szabályok szerint „vállalati jellegű” tevékenységre utal, és így is kell adóztatni, hiszen az ottani adójog különbséget tesz a cégvagyon (az első három jövedelemforráshoz tartozó tevékenységet végző vagyona), valamint a magánvagyon között (amelyből a második négy kategóriába tartozó jövedelem szerezhető csak meg) . Így például egy orvos autója lehet magán- vagy cégvagyon, attól függően, hogy a munkájához mint önálló tevékenységhez, vagy magánemberként használja. Igen fontos, hogy mi minősül cég-, illetve magánvagyonnak, hiszen a kettő közti mozgásnak adóvonzata van.

Jogi személyi társaság, mint például a bt (KG) is végezhet üzemi vagy  nem üzemi jellegű tevékenységet: ilyen például a vagyonkezelés, ami a bérbeadásból származó jövedelmek kategóriájába tartozik. 

A nyereség megállapítása a magyar szabályokhoz hasonlóan úgy történik, hogy a kettős könyvvitel szabályai szerint meghatározzák bevételeiket, költségeiket, és ezáltal az eredményt. A szabályozás ismeri a „veszteség-kiegyenlítés” módszerét, azaz megengedi, hogy a veszteségeket beszámítsák az adott időszaki nyereséggel szemben. Ennek azonban van egy korlátja: a szabályozás egy tevékenységen, egy jövedelemforráson belül csak e jövedelemforrás nyereségének 75 százalékáig engedi elszámolni az előző időszakból származó veszteséget (ez a veszteség-kiegyenlítési határ).

Elszámolható vállalkozási kiadások

- biztosítási járulék (beteg-, baleset-, nyugdíj- és segélypénztárak részére fizetett díj), 
- üzemi tanács alapjába fizetett díj a munkabér összegének három százalékáig, 
- vállalkozási vagyonból kutatási célokra fordított kiadás (maximum az éves nyereség tíz százaléka), 
- összeghatár nélkül minden olyan kiadás, amely továbbképzésre, átképzésre szolgál, illetve cégen belüli képzés esetén - úgy, hogy a képzés költsége nem haladja meg a 2000 eurót fejenként.

A reprezentációs és egyéb költségeket Ausztriában is kizárják a vállalkozási kiadásokból, de ha a vállalkozás bizonyítani tudja, hogy például egy éttermi vendéglátás kimondottan reklámcélt szolgál (vagy üzleti érdekből történt), akkor a költség 50 százaléka levonható.

Az amortizációs költségeket illetően általában megengedő az osztrák adójog, legtöbbször nincs egységesen alkalmazott előírás a leírás mértékére. Néhány általánosan elismert mérték:

- gépek és gyártósorok 10–20%
- irodai gép, berendezés 20–25%
- új személyautó 12,5%
- épületek vállalkozónál 3%; bankbiztosítónál 2,5; egyéb épületnél 2%.

Hasonlóan a magyar szabályozáshoz, a 400 euró alatti eszközöket egy összegben le lehet írni. Az adótételek sávosan progresszívak, hasonlóan, mint nálunk, csak a nulla kulcson kívül még négy sáv van: 21, 31, 41 és 50 százalékos. Az adózónak van egy általános adócsökkentő tétele, ez 1264 euró, amely attól függ, hogy egyedül kereső, gyereket nevelő, munkavállalói vagy nyugdíjas-kedvezményre jogosult-e. Ez az egységes kedvezmény 36 ezer euró jövedelemösszeg felett megszűnik.

Különlegességek az osztrák adójogban

Az osztrák adójog ismeri, sőt külön törvényben szabályozza az újonnan indult vállalkozások támogatását. A kedvezmény csak a vállalkozási jellegű tevékenységekre vonatkozik (első három jövedelemkategória), amelyek mentesítést kapnak az alapítással összefüggő állami, bírósági illetékek és adók alól (bejegyzési illeték, ingatlanvásárlási adó, tőkeforgalmi adó stb.) . Ezek mellett további kedvezmény számukra, hogy 12 hónapon keresztül mentesülnek bizonyos bérekkel kapcsolatos járulékok megfizetése alól.

A magánszemélyek esetében bizonyos rendkívüli jövedelmeknél egy mérsékelt, úgynevezett félkulcsos adótétel érvényes, vagyis ezek a jövedelmek az éves összes jövedelemre eső átlagos adóteher fele mértékével adóznak. Ilyen jövedelem például az üzletrész -értékesítésből, a nyílt vagy rejtett osztalékból, a szabadalmi oltalom vagy találmány eladásából származó bevétel.

A nem Ausztriában, hanem külföldön megszerzett részesedés vagy üzletrész eladásából származó nyereség után nem kell Ausztriában adót fizetni. Amennyiben egy magyar állampolgár Ausztriában alapít egy kft-t (GmbH), és ez hozza létre majd a magyar céget, a későbbiekben az osztrák cég úgy értékesítheti a magyar cég üzletrészét, hogy az elért nyereség adómentesen kivehető.

Társasági adó: mintha 19 százalék lenne

A nyereség után a vállalkozások 25 százalék társasági adót fizetnek, viszont az adóalap-növelő, illetve -csökkentő tételek miatt az ottani vállalkozások adóalapja lényegesen alacsonyabb, mint Magyarországon. Ezért a ténylegesen megfizetett adó annyi, mintha csak 19 százalék lenne az adókulcs.

Ezek az adóalanyok Ausztriában minimáladót is fizetnek, a törvényes minimáltőke 5 százaléka után (rt: 3500 euró, kft: 1750 euró), ez a minimáladó azonban a következő időszakok társasági adókötelezettségével szemben időbeli korlát nélkül elszámolható. Ebben különbözik a magyar elvárt adó az osztrák minimáladó szabályozásától.
Az osztrák társasági adóban egyedinek számít a fiskális unió, azaz a konszolidált adózás. Ez azt jelenti, hogy ha alá- fölérendelt viszonyban van több társaság, akkor eredményük együttesen adózik. 

Ez pénzügyileg, gazdaságilag úgy lehetséges, hogy az alárendelt társaságnak nincs lehetősége saját döntésre, hanem létezik a két társaság között egy úgynevezett eredményátadási megállapodás. Ennek alapján az alárendelt társaság adójogi nyereségét vagy veszteségét a fölérendelt társaság adóalapjába számítják be. Ezzel a módszerrel nincs szükség manipulációkra, nincs szükség veszteséges vállalkozások megvásárlására és beolvasztására, hiszen maga a szabályozás teremti meg a jogi lehetőséget a gyakorlati megvalósítására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költségelszámolás módszerének javítása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ekhós bevétel vállalkozási formája 2.

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink