hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóamnesztia nélkül nem jön vissza a pénz

  • MTI

Adó- és közteherreformra van szükség, meggondolandó a vagyonamnesztia bevezetése - hangzott el a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal csütörtöki ülésén.

 
Az adóbázis kiszélesítése mellett azonnal hozzá kell kezdeni az adó- és járulékreformhoz, mert a 24. órában vagyunk - jelentette ki Bienerth Gusztáv, Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke. Példával illusztrálta, hogy az USA vízumkérő lapnál jövedelemigazolást és bankszámlát is kérnek, amiből az derül ki, hogy minimálbéresek sokszáz milliós bankszámlával rendelkeznek. A "fehérek" finanszírozzák a "feketéket és a szürkéket", azaz a potyautasokat - érzékeltette a reformlépések szükségességét Bienerth Gusztáv. 

Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója azt javasolta, hogy egy bizonyos időhorizonttal számolva a vagyon típusú adókkal váltsák fel a jövedelem típusú adókat. Véleménye szerint három kulcsos személyi jövedelemadó lenne kívánatos. 

A vagyonadók bevezetésével együtt szükséges lehet egyszeri vagyonamnesztia bevezetése annak érdekében, hogy legyen viszonyítási pont - magyarázta Erdei Tamás, hozzátéve, hogy ezt a lépést elmulasztotta a törvényhozás 1990 után. Ha nem lesz ilyen amnesztia, akkor a nem legálisan szerzett jövedelmek sosem fognak "visszajönni" az országba - érvelt Erdei -, példaként felhozva, hogy ilyen amnesztiát vezetett be Olaszország és Németország is.

 

Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke kisebbségi véleményként felvetette, hogy az ingatlanadó bevezetése nem indokolt a vállalkozásoknál, elsősorban az ingatlanfejlesztőknél, hiszen termelőeszközökről van szó. A kerekasztal résztvevői megfogalmazták, hogy adóváltoztatást csak akkor fogadjon el a törvényhozás, ha hatástanulmány bizonyítja annak szükségességét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink