hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóköteles-e a tartásdíj és kell-e bevallás a pályázati pénzről?

  • adozona.hu

A tartásdíj adóköteles vagy sem? Nyugdíjasként kell-e az önkormányzati pályázaton nyert pénzről bevallást benyújtani? Egész évben táppénzen lévő egyéni vállalkozónak kell adóbevallást készítenie? Olvasóink kérdéseire az APEH munkatársai válaszoltak.

Kérdezzen Ön is!


2005-ben dolgoztam utoljára, a munkaviszonyom azonban csak 2006-ban szűnt meg. Az utolsó munkában töltött napon minden járandóságomat megkaptam, így kifizették a munkaviszony megszűnéséig járó béremet, és kaptam négy havi végkielégítést is. 2006-ban semmilyen jövedelmem nem volt. Mivel a munkaviszonyom csak 2006-ban szűnt meg, kell-e 2006-ra adóbevallást adnom? 

A munkaviszony megszűnéséig terjedő időszakra járó, 2005-ben kifizetett bért a 2005-ös évre vonatkozóan kellett bevallania. A törvényben meghatározott végkielégítést 2006. évi jövedelemként kell figyelembe vennie és bevallania akkor, ha a 2005-ös évről szóló adóbevallásában nem nyilatkozott arról, hogy azt 2005-ös jövedelemként kívánja leadózni. Amennyiben a 2005-ös évről szóló bevallásában nyilatkozott, és a végkielégítést 2005. évi jövedelemként bevallotta, akkor a 2006-os évről nem kell adóbevallást benyújtania. Abban az esetben azonban, ha a 2005-ben megszerzett végkielégítésével kapcsolatosan nem az előzőek szerint járt el, akkor azt 2006-ban megszerzett jövedelemként be kell vallania. Ennek oka, hogy a törvényben meghatározott végkielégítésből az egy hónapra jutó részt annyiszor kell figyelembe venni, ahány teljes hónap a munkaviszony megszűnésétől az adóév végéig hátra van. Tekintettel arra, hogy az Ön munkaviszonya 2006-ban szűnt meg, a 2005-ben megszerzett négy havi végkielégítést 2006-ra kell bevallania. A végkielégítésből levont 20 százalékos adót is 2006-ra kell a kifizető által levont jövedelemadó előlegként szerepeltetnie.

Két kiskorú gyermekem van, akikre tekintettel a bíróság az elhunyt férjem munkahelyét tartásdíj fizetésére kötelezte mindaddig, amíg a gyerekek tanulnak. Nem tudom, hogy a törvény alapján fizetett tartásdíj adóköteles-e vagy sem. 

A törvény alapján adómentes a jogszabályban meghatározott kötelezettség alapján kapott tartásdíj. Tekintettel arra, hogy a bíróság jogszabály alapján kötelezte a férje munkáltatóját a tartásdíj fizetésére, az adómentes, így bevallania sem kell.

Az önkormányzat pályázatunk alapján a lakásunk ajtóinak, ablakainak cseréjéhez pályázati pénzt adott. A nyugdíjunkon kívül más jövedelmünk nem volt, kell-e a pályázati pénz miatt adóbevallást benyújtanunk? 

A jogszabály alapján, nyilvánosan meghirdetett pályázat útján az önkormányzat által a lakóépület meghatározott korszerűsítésére, felújítására nyújtott támogatás olyan bevétel, amelyet a jövedelem kiszámítása során nem kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy abból jövedelem nem keletkezik, így azt bevallani sem kell.

Nyugdíjas vagyok, több mint 3 évig tagja voltam egy önkéntes nyugdíjpénztárnak. A pénztár 2006-ban kifizette részemre a számlámon lévő összeget. Azt mondták, hogy ez után nem kell adóznom. Igaz ez?

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár szolgáltatása 2006-ban kiegészítő nyugdíjként nyugdíjnak minősül (nem kell utána adót fizetni és a bevallásban sem kell feltüntetni) akkor, ha a nyugdíjpénztári tagsági jogviszonya a kifizetés évét megelőző harmadik évben keletkezett. Az Ön tagsági jogviszonya több mint 3 éven keresztül fennállt, ezért az Ön részére kifizetett összeg után nem kell adóznia.

Egyéni vállalkozó vagyok. 2006-ban egész évben beteg voltam, a vállalkozásomból bevételem nem volt, csak táppénzt kaptam. Ebben az esetben is ki kell töltenem a bevallás egyéni vállalkozókra vonatkozó lapjait? A táppénzt melyik sorba kell beírnom? 

Az egyéni vállalkozónak akkor is kell bevallást adnia, ha az adóév során a vállalkozásából bevétele nem származott. A bevallásadási kötelezettség teljesítéséhez a 0653-as bevallás 13-as lapjait ki kell töltenie. A táppénzt a bevallás 4. sorába kell beírnia. A táppénz bérjövedelemnek minősül akkor is, ha azt vállalkozóként kapja, ezért adójóváírás is megilleti. Az adójóváírással kapcsolatos tudnivalókat a bevalláshoz készült útmutatóban megtalálja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink