hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj, részvény, gyes - hogyan befolyásolják a bevallást?

  • adozona.hu

Kinek kell bevallania a nyugdíj melletti jövedelmét? Milyen bevallást kell készítenie az egyetemi tanárnak, aki elsősorban ösztöndíjból él és milyen adóvonzata van a tőzsdei ügyleteknek? Szükséges-e bevallást készítenie a nyugdíjasoknak és kell-e adózniuk kismamáknak étkezési utalványuk után? Az olvasók kérdéseire az APEH munkatársai válaszoltak. Kérdezzen Ön is!

Apeh ügyfélszolgálat ügyintézés
Apeh ügyfélszolgálat ügyintézés
Forrás: Túry Gergely

Részvényeket vettem és adtam el a tőzsdén. Ebből jövedelmem keletkezett. Kell-e bevallást adnom, ha emellett csak nyugdíjam volt? 

A 2006. szeptember 1-jét megelőzően a tőzsdén kötött tőzsdei ügyletből származó bevétel (ilyennek minősül a tőzsdén forgalmazott részvények értékesítése során szerzett bevétel is) a személyi jövedelemadó szempontjából kamatnak minősült, ami után az adó mértéke 2006. szeptember 1-jéig nulla százalék volt. Az így megszerzett jövedelem után tehát nem kell adót fizetni, ezért azt bevallani sem kell. Ugyancsak nem kell bevallani a nyugdíjat sem, mert azt a jövedelem számítása során 2006-ban nem kell figyelembe venni. Összességében tehát Önnek nem kell a 2006-os évről személyi jövedelemadó bevallást benyújtania, ha a tőzsdei ügyleteket 2006. szeptember 1-jét megelőzően bonyolította. Amennyiben az említett részvényeket 2006. szeptember 1-je után adta el, akkor az ebből származó jövedelem már 20 százalékos adómérték alá tartozik, az adót pedig a 0653-as személyi jövedelemadó bevallás benyújtására nyitva álló határnapig – ez az Ön esetében 2007. május 21-e – kell megfizetnie. A nyugdíját a bevallásban ekkor sem kell feltüntetnie.

Nyugdíjas vagyok, mellette tagként dolgozom egy kft-ben. A kft 2006-ban az eredmény egy részéből a jegyzett tőkét megemelte, az eredmény másik részét osztalékként kifizette. Én 35 ezer forintot kaptam, amiből a kifizetéskor az adót levonták. Nem tudom, hogy a tőkeemelés után kell-e adót fizetnem és az adóbevallásban kell-e ezt is szerepeltetnem? 

Az eredmény terhére megemelt jegyzett tőke útján megszerzett jövedelmet a jövedelemszámítás során nem kell figyelembe venni a tőkeemelés évében. Amennyiben az üzletrészét majd eladja, akkor kell az adót megfizetnie. A személyi jövedelemadóról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy nem kell bevallani az osztalékból származó jövedelmet akkor, ha annak összege az 50 ezer forintot nem haladja meg, és az adót a kifizető levonta. A nyugdíjat a jövedelemszámítás során nem kell számításba venni, ezért Önnek a 2006-os évről nem kell bevallást benyújtania.

Nappali tagozatos egyetemista vagyok. Ez lesz az első diplomám. Az egyetemen szerződés alapján oktatok is. Ezért havonta 30 ezer forintot kapok. Az ösztöndíjamon kívül csak ez a jövedelmem volt. Azt mondták, hogy nem kell ezeket a jövedelmeimet bevallanom. Igaz-e? 

A felsőoktatási intézmény által a felsőoktatásról szóló törvény alapján kifizetett ösztöndíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Hallgatói munkadíjként ugyancsak adóterhet nem viselő járandóság az egyetem által az első diplomáját szerző saját hallgatójával kötött hallgatói munkaszerződés alapján végzett oktatói tevékenység ellenértékeként kifizetett összeg akkor, ha az havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbér összegét (ez 2006-ban 62 ezer 500 forint) nem haladja meg.  Tekintettel arra, hogy az Önnek havonta fizetett díjazás 30 ezer forint volt, megfelelt a törvényi feltételeknek. Ha más jövedelme nem volt, nem kell adóbevallást benyújtania.

 Nyugdíjas vagyok, 2006-ban már csak nyugdíjat kaptam. A nyugdíjamat be kell vallanom? 

A nyugdíj után nem kell adót fizetni, így azt még akkor sem kellene bevallania, ha más forrásból lenne olyan jövedelme, amelyet be kellene vallania.

Tavaly egész évben gyes-en voltam. A gyes-en kívül a munkáltatómtól havonta 4 500 forint értékű azonnal fogyasztható élelmiszer vásárlására jogosító utalványt kaptam. Ezekről a jövedelmekről kell-e bevallást adnom?
 
A gyermekgondozási segély adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, amit csak akkor kell bevallani, ha más bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme is volt. Az utalvány adómentes természetbeni juttatás, amit bevallania nem kell még akkor sem, ha más olyan jövedelme is volt, amely bevallásadási kötelezettség alá esik. Amennyiben csak a kérdésében említett jövedelmei voltak 2006-ban, bevallást nem kell adnia.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink