hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eltartottak: április 15-éig kell bejelenteni a járulékfizetést

  • MTI

Az adóhatósághoz április 15-éig kell bejelenteniük a járulékfizetést azoknak az eltartott közeli hozzátartozóknak, akik április 1. óta egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek.


Az ingyenes egészségügyi ellátást ugyan az idén még igénybe vehetik a járulékot nem fizetők is, ám nem árt tudni, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalra (APEH) nem vonatkozik a moratórium, így akit a revizorok rajtakapnak, attól kamatostul behajtják majd a járulékot, sőt még bírságot is kiszabhatnak.

A közeli hozzátartozók április 1-jétől eltartott címen már nem jogosultak az ingyenes egészségügyi ellátásra. Ha valaki más jogcímen nem biztosított, illetve nemzetközi egyezmény alapján sem jogosult térítésmentes egészségügyi szolgáltatásra, 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

A kiskorú eltartottak továbbra is alanyi jogon, ingyenesen jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra, ahogy a táppénzen, GYED-en, GYES-en lévők és a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulók is.

A járulékfizetés alapja fő szabályként a minimálbér, aminek összege az idén 65 500 forint, a járulék összege így havi 5 895 forint. Ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a minimálbér összegét, és erről a települési önkormányzat polgármestere hatósági bizonyítványt állít ki, a járulékfizetés alapja az egy főre jutó tényleges havi jövedelem, de legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (az utóbbi jelenleg 27 130 forint, a járulék összege ennek alapján havi 2 441,7 forint).

A szociálisan rászorultaknak, ha erről hatósági bizonyítvánnyal rendelkeznek, nem kell megfizetniük a járulékot. Az eltartott helyett más is befizetheti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ehhez azonban az APEH hozzájárulása szükséges.

A járulékfizetésre kötelezettnek a járulékfizetési kötelezettséget és annak megszűnését, továbbá a járulékfizetés átvállalásának tényét és az átvállalás megszüntetését is 15 napon belül be kell jelentenie az állami adóhatósághoz az APEH honlapjáról letölthető 07T1011., illetve a 07T1021. számú adatlapon. Ha az egy főre jutó jövedelem kisebb a minimálbérnél, először a hatósági bizonyítványt kell beszerezni a polgármestertől, s annak birtokában kell bejelentkezni az adóhatósághoz. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell befizetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkábajárás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Házi vágás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kft. üzletrész eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink