hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

László Csaba: kevesen fizetnek sok adót

  • MTI

Kevesen fizetnek sok adót, Magyarország szembe megy a szűkebb és tágabb környezete adócsökkentési trendjével, emellett magasak az adószintek - foglalta össze László Csaba, a KPMG adópartnere a versenyképességet leginkább rontó három legfontosabb okot a Pénzügykutató Zrt. és a Főváros Vízművek Zrt. által rendezett adókonferencián.


A bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva a magyar adóbevétel aránya 38,6 százalék, ami kevesebb ugyan az EU-25-ök 40,9 százalékos átlagához képest, de több, mint a régiós versenytársaké, hiszen a lengyel adat 34,2 százalék, a cseh 36,3, a szlovák 29,5 százalék, míg a bolgár 34,8, a román 28,8 százalék - sorolta az adatokat László Csaba. A volt pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar társasági adó 16 százalékos kulcsához már hozzá kell adni a 4 százalékos különadót is. "Jelenleg szembe megyünk az adózásban tapasztalható európai trenddel, hiszen az osztrák és a német társasági adókulcsot is mérsékelték" - jelezte a volt pénzügyminiszter. 


Az adórendszer jövőbeni átalakítása során, amennyiben elérkezik az idő az adócsökkentésre, a munkáltatókat terhelő 33,5 százalékos járulékot, és a vállalkozásokat érintő kiegészítő adókat érdemes csökkenteni, miközben a helyi iparűzési adó 400-450 milliárd forintra rúgó összegét ki kellene egy másik adófajtával váltani - javasolta László Csaba, rámutatva arra is, hogy amióta az osztalékadó mértékét 35 százalékra emelték, azóta ezen az ágon alig-alig veszik ki a jövedelmeket, azok inkább a házipénztárakat hizlalják. A volt pénzügyminiszter az adóemelési lehetőségek közül megemlítette az áfa 22-23 százalékra való növelését és az értékalapú ingatlanadó bevezetését. 


Az adórendszer változtatása esetén meggondolandó az egykulcsos adó bevezetése - amelynek mértékét 20 százalék körül lehetne -, az egyedi adókedvezmények kiiktatása és az úgynevezett kis adók megszüntetése - magyarázta László Csaba. Véleménye szerint a központi és a helyi önkormányzati adóapparátus részleges összevonását is érdemes megfontolni, hiszen az APEH közel 15 ezer dolgozója 8 ezer milliárd forint adót szed be, miközben a helyi önkormányzatokhoz tartózó 11 ezer adóügyintéző 600 milliárd forint helyi adót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink