• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Tárgyieszköz-értékesítés kapcsolt vállalkozások között

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. és egy őstermelők családi gazdasága (őcsg). Az őcsg vezetője 75%-os tulajdonrésszel rendelkezik a kft.-ben. Ha jól tudom, így fennáll a a kapcsolt vállalkozás viszony. A kft.-től tárgyi eszközöket (mezőgazdasági gépeket) vásárolna az őcsg. Ebben az esetben a szokásos piaci értéken kell értékesítenie a kft.-nek? Ellenkező esetben az értékesítési ár, illetve a szokásos piaci ár közötti különbség a cég esetében adózás előtti eredményt növelő vagy csökkentő tétel lesz? Az őcsg számára a szokásos piaci ártól eltérő vásárlás von bármit is maga után? A szokásos piaci ár összehasonlító árak módszerével való megállapításának megfelel, ha pl. hirdetési felületeken gyűjti be a cég az információt? Vagy esetleg egy mezőgazdasági gépforgalmazó értékbecslése is alátámaszthatja a piaci ár megállapítását? Elég nehéz a független felek üzletét fellelni, nem beszélve, hogy ezen adatokat lehet a titoktartás miatt ki sem adnák. Hogyan kell mindezt dokumentálni, hogy szabályos legyen? Mi van, ha nem találunk arról információt, hogy mennyi ezeknek a tárgyi eszközöknek a piaci ára? A kapcsoltsági viszonyt fenti esetben csak akkor kell a NAV felé jelenteni, ha az üzlet létrejön, vagy ezt állandó jelleggűnek kell tekinteni, akkor is ha évekig nincs köztük üzlet, és a törzsadatokban szerepeltetni kell? (NAV oldalán). Köszönöm válaszát.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close