• Portofino Kft.
Hozzászólások 0

Többes jogviszony gyed folyósítása alatt

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés tisztázása ügyében kérem a segítségét! Adott egy egyéni vállalkozó apa, aki a tényleges jövedelme alapján 2019.08.04–2021.02.17-éig gyedet vett igénybe. Az egyéni vállalkozásában ez idő alatt nem végzett tevékenységet, így járulékot sem fizetett, mert gyedben részesült. Az egyéni vállalkozása mellett tevékenységet folytatott 0 kivéttel mint társas vállalkozó (egyéni vállalkozás mellett). Ebben a jogviszonyban nem keletkezett járulékfizetési kötelezettsége, mert az az egyéni vállalkozásában megfizette. A társas vállalkozói jogviszonyból nem igényelt gyedet, mert az egyéni vállalkozói kivét, önmagában elegendő volt a gyed maximum eléréséhez. Azonban én úgy gondolom, hogy amikortól gyeden volt az egyéni vállalkozásában, a társas vállalkozói jogviszonya "átfordult", azaz "főfoglalkozásúvá" vált a társas vállalkozása, mely bejelentési kötelezettséggel járt volna. Információim alapján, ennek bejelentése nem történt meg, így járulékokat sem fizetett a társas vállalkozás vonatkozásában. Mi lett volna ebben az esetben a helyes eljárás, és hogyan kellett volna a könyvelőnek ez esetben eljárnia? Igaz-e az, hogy ugyan bejelentési kötelezettsége keletkezett volna arra vonatkozóan, hogy a társas vállalkozóként átfordult a jogviszony, de tekintettel arra, hogy az egyéni vállalkozásában gyeden volt, így az ellását folyósítása alatt nem keletkezett a társas vállalkozásban fizetési kötelezettsége. Előre is köszönöm a szakszerű választ!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close