• NĂ©vtelen kĂ©rdezĹ‘
Hozzászólások 0

Láncügylet – közbeeső vevő közösségen kívüli

Tisztelt Szakértő! A következő láncügylet helyes adójogi kezelésében kérjük segítségüket. ’A’: Magyar (HU) közösségi adóalany, EU adószámmal rendelkezik. ’B’: Norvég (NO) közösségen kívüli adóalany, csak norvég adószámmal rendelkezik. ’C’: Svéd (SE) közösségi adóalany, EU adószámmal rendelkezik. Az áru ’A’(HU)-ból közvetlenül ’C’(SE)-be kerül leszállításra, a fuvar megrendelője ’A’-HU. A számlázás útja : ’A’(HU) -> ’B’(NO) -> ’C’(SE) A fenti esetben a jogszabályi értelmezés szerint az ’A’(HU) – ’B’(NO) közti értékesítés lesz a fuvarozással érintett értékesítés, ahol a teljesítési hely az indulás helye, vagyis HU. Innentől kezdve nem világos az ügylet. Hogyan tud ’A’(HU) közösségen belüli adómentes értékesítésről számlát kiállítani ’B’ közösségen kívüli norvég adóalanynak? Mit állít be az összesítő jelentésbe? A ’B’(NO)-’C’(SE) értékesítés teljesítési helye a rendeltetési hely, vagyis Svédország lesz. Ez azt jelenti, hogy ’B’ közösségen kívüli norvég adóalanynak be kell jelentkeznie Svédországban, ott normál svéd adószámot és svéd közösségi adószámot is (?) kell kérnie, hogy a svéd közösségi adószám alatt közösségi beszerzést hajtson végre és a normál svéd adószám alatt pedig belföldi értékesítést számlázzon a svéd végső vevőnek? Kérem segítsenek a helyes értelmezésben! Kinek hol merül fel adókötelezettsége, hol kell a másik országban adóalanyként bejelentkezni és ki hogyan számláz? Van-e bármilyen eltérő megítélés, ha ’B’(NO) vélelmezett vevői minőségben rendeli meg?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close