Hozzászólások 0

Egyéni vállalkozó átalakulása kft.-vé

Tisztelt Szakértő! Vállalkozói jövedelemelszámolást alkalmazó, szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó a 2009. évi CXV. törvény [a továbbiakban: Evectv.] 2019. július 10-én történt módosításával élve, tao hatálya alá tartozó kft.-vé alakult. Az egyéni vállalkozó leltárában jelentős összegű készletek (áru) 16 millió, vevőkövetelések 4 millió és szállítói kötelezettségek 15 millió forint értékben voltak. A készletek között van, amelyik pénzügyileg kifizetésre került, tehát az egyéni vállalkozó költségként elszámolta. Leltár alapján nyitómérlegszámlával szemben nyilvántartásba veszem a jogutódnál a készletet, a követelést és kötelezettséget. A jogutódhoz befolyik a követelés, T bank- K vevő. Hogyan tudom a jogutódnál bevételként kimutatni? A jogelődnél a pénzforgalmi adózás miatt még nem bevétel, viszont a jogelőd az átalakulás napjával megszűnik. Kinél kell egyáltalán adóköteles bevételként kimutatni, a jogelődnél, vagy a jogutódnál? Ha az utóbbinál akkor, hogyan lehetséges adóköteles bevételként kimutatni? További kérdésem, hogy a jogelődnél a pénzügyileg kifizetett költségként elszámolt készletet adóköteles bevételnek kell-e tekinteni a megszűnés napjával? Amennyiben nem, akkor a jogutód miként tudja elszámolni "ismét költségként"? A szállítókiegyenlítés a jogutódnál miként lesz elszámolható kölség?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close