• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Gyod mellett rokkantsági ellátás

Tisztelt Winkler Róbert úr! Egy súlyos balesetben (kb. 2 éve történt) megrokkant fiatal személy (21 éves) édesanyja kér tájékoztatást. A fiú gondnoka az édesanyja, aki nem dolgozik sehol, a gyermekét ápolja, ő a bíróság által kirendelt gondnok. Az édesanya, mint gondnok jelenleg kapja a gyermekek otthongondozási díját (gyod), fogyatékossági támogatást (fot), illetve rokkantsági járadékot. A rehabilitációs hatóság komplex minősítése során a fiút E kategóriába sorolta. Rendelkezik a rokkantsági ellátás jogosultsági feltételeivel. A rokkantsági járadék havi összege jelenleg 38 670 forint, erről lemondana, hogy igényelje a rokkantsági ellátást, amelynek összege az ő kategóriájában 57 425 forint. A rokkantsági ellátás mellet járhat a gyod, ez rendben van, sőt még a fot is. A gondnok édesanya egészséges, az ő jogán semmilyen tb- vagy szociális ellátás nincs megállapítva. Az a fő kérdés, hogy a rokkantsági ellátás mellett folyósított gyod összegét csökkentik-e a rokkantsági ellátás összegével, és csak a különbözetet kapja meg a gondnok vagy pedig nincs ilyen szabály ebben az esetben. Sajnos különböző helyeken eltérő jogértelmezést tapasztaltunk. Ami a jogértelmezést nehezíti az az 1993. évi III. törvény 39/B. § (1) bek. b) pontja, de esetünkben a rendszeres pénzellátás (rokkantsági ellátás) összege nem haladja nem a gyod összegét, sőt a szülő azt a gyermeke gondnokaként kapná. Véleményünk szerint megkaphatja a gondnok a teljes összegű gyodot, illetve a rokkantsági ellátást is. Köszönjük!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close