• Scharf Zsuzsanna
Hozzászólások 0

Élettársi vagyonközösség megszűnése

Tisztelt dr. Nagy András Úr! Megköszönve korábbi válaszát, néhány dolgot, sajnos, továbbra sem tudok pontosan értelmezni. Ön azt írja, hogy a másik élettárs bármikor kérheti nevének bejegyzését, mivel a tulajdoni igény nem évül el. Ha ennek alapján kéri a tulajdonjog bejegyzését, akkor nem fizet érte ellenértéket, tehát ennek a szerzésnek a jogcíme nem visszterhes és nem is ajándékozás. Itt a jogcím élettársi vagyonmegosztás. Ha ez a vagyon már az ő tulajdona, akkor a korábbi állapothoz képest nem keletkezik vagyonszerzése, azaz nem értem, hogy vagyonszerzési illeték kiszabására miért kerül sor. Különösen visszterhes illetékre, amikor a vagyonmegosztás során nem fizet érte visszterhet. Korábban a házassági vagyonmegosztás során is csak akkor kellett illetéket fizetni az egyik félnek, ha a szerzése az 50%-ot meghaladta, és az illetéket is csak a többlet 10%-ra szabták ki. Amennyiben az élettársaknál a felek döntése megállapítja a vagyonszerzésben való közreműködést (pl. 80-20%,) és a megosztás is ennek megfelelően történik, miért keletkezik a félnél vagyonnövekmény, amikor az a vagyon már tulajdonképpen a megszerzéstől az övé. Tehát, amennyiben a 80-20%-os közreműködést elismerik a megállapodásukban a felek, és az egyik fél a nevén lévő 100% vagyonból a megállapodás szerint átad 20%-ot (mint az illető közreműködéssel szerzett tulajdonát), jól értettem-e, hogy a 20%-ot kapó fél a teljes 20% után visszterhes illetéket (4%-ot) fizet és a másik fél semmit? Köszönöm Scharf Zsuzsa


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close