• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem a segítségét. Megbízóm vállalkozói szerződést kötött a tulajdonában lévő üzem energetikai korszerűsítésére. A megbízás egyenes adózás alá esik. A szerződés szerint a 2019. évben történik a munkaterület átadása és 2020-ban a munka befejezése. A vállalkozói díj számlázásának és fizetésének ütemezése szerződés szerint a kiviteli munkák %-os készenlétéhez között. A vállalkozó akkor jogosult kiállítani a számláját, ha a műszaki ellenőr által aláírt teljesítési igazolás rendelkezésre áll. A számla fizetési határideje a teljesítés igazolást követő 15. nap. A szerződő felek között vélemény különbség van a teljesítés időpontjában és ezzel az áfafizetési kötelezettség és a visszaigénylési lehetőség keletkezésének idejében. Véleményünk szerint a teljesítés időpontja a teljesítési igazolás kiállításának napja, mivel meghatározott készültségi fok elérésekor jogosult a vállalkozó benyújtani a részszámláját. A kivitelező szerint a teljesítés időpontja a fizetési határidő. A számláját a kivitelező úgy bocsátja ki, hogy a teljesítés időpontja és a számla kelte egyező a teljesítési igazolás dátumával, a fizetési határidő pedig ezen időpontoktól számított 15. nap. Kérem a segítségét, hogy helyesen járunk-e el akkor, amikor az áfabevallásainkban a számlák teljesítése szerinti időszakban számoljuk el a visszaigényelhető áfát, nem pedig a fizetési határidő szerint? Köszönettel. Borsosné Pál Ildikó


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close