• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Kata alatti tárgyieszköz-értékesítés

Tisztelt Szakértő! Sajnos nem vagyok tisztában a folyamattal: mit, mikor, hogyan kell tennem a következő ügyben: Katás bt. eladná a korábban nem katásként vásárolt irodát és telket, és egy később épített garázsát. Beszerzéskor áfát nem igényeltünk vissza, mert magánszemélytől történt a vásárlás, a garázs építésekor áfát igényeltünk vissza, de áfafizetési kötelezettségünk nincs ez ügyben, mivel az áfakövetési időszakon túl vagyunk. Mindezek a történések 2008 előttiek. 2009-től alanyi adómentesek lettünk, és 2017-től áttértünk katára. Ez évben meg akarjuk szüntetni a bt.-t, és emiatt a fenti ingatlanok eladásra kerülnek. a vevő magányszemély. Kérdéseim: – Kell-e számlát kiállítani, vagy elég az ügyvéd által készített adásvételi szerződés? – Ha kell számlát írnom, az áfa megnevezése alanyi adómentes? – Megszűnéskor tudom, hogy vissza kell lépni a társasági adó hatálya alá. Ön szerint ez az ingatlaneladás a kata időszakában történjen, vagy előnyösebb, ha a társasági adós időszakban teszem? Az ingatlanértékesítés bevétele beleférne az időarányos katába. Már nézegettem hasonló kérdéseket, és ott azt olvastam, hogy tárgyieszköz-értékesítés esetén az alanyi adómentes adózó nem járhat el áfamentes minőségében. Ez azt jelenti, hogy alanyi mentes katásként nem is lehet eladni, csak akkor, ha visszalépek a társasági adó hatálya alá? Teljes káosz ez az esemény. Legyen szíves részletes eligazítást adni! Köszönettel várom válaszát.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close