• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Társaságiadó-kötelezettség fedezetének biztosítása végelszámolásnál – pontosított kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben kérjük segítségét. Végelszámolunk egy társaságot (a végelszámolás kezdő időpontja július 15.), ami egy „holding volt”. Egy üzletrész volt a birtokában, melyet értékesített (névérték felett), és ezzel nyereséget realizált. Ezen kívül gazdasági tevékenységet nem végzett. A társaság mérlegében az üzletrész-adásvétel után nincs követelés, sem kötelezettség, azonban a pozitív társaságiadó-alap (abból eredően, hogy a halasztott veszteség csak az adóalap 50%-áig vehető figyelembe, végelszámolás esetére sajnos nem találtunk ettől eltérő szabályt) adófizetési kötelezettséget eredményez. Sajnos azonban a társaságnak nincs pénzeszköze, hogy ezt a társaságiadó-kötelezettséget rendezze, azonban, ha kap rá kölcsönt, például a tulajdonostól, akkor kötelezettsége lesz a mérlegben, ami miatt szintén nem tud megszűnni végelszámolással. Milyen megoldás lehetséges ilyen esetben, hogyan tudunk a társaságnak pénzeszközt a rendelkezésére bocsátani úgy, hogy ne legyen kötelezettsége, és végelszámolással meg tudjon szűnni, vagy milyen egyéb megoldás lehet? Gondoltunk tulajdonosi kölcsönre és annak elengedésére, de tudomásunk szerint az további adókötelezettséget eredményez, mert rendkívüli bevétel, mely adóalapot képez. Tőkeemelésre nincs lehetőség. Segítségüket előre is köszönjük! Köszönettel: Molnár Tibor


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close