• Data-Sec Bt.
Hozzászólások 0

Osztalékhatározat évközi módosítása

Tisztelt Adózóna! Kezembe akadt egy cikk (mely ezen a linken elérhető: https://www.origo.hu/gazdasag/20181220-osztalekfizetes-ev-kozben-a-taggyules-is-meggondolhatja-magat.html), melyben az olvasható, hogy egy pár évvel ezelőtt elvi jogesetté vált bírósági döntés kimondta: egy részvénytársaság éves közgyűlésének az osztalék megállapítására vonatkozó határozata később, újabb közgyűlésen módosítható. Ezt a "lehetőséget" támasztja alá a számviteli tv. két évvel ezelőtti módosítása is, hogy a jóváhagyott osztalék számviteli elszámolása év közben történik, nem az elfogadott éves beszámolóban kell kimutatni rövid lejáratú kötelezettségként. Így, amennyiben a cég likviditási helyzete megengedi, módosítható az osztalékfizetéséről szóló döntés egy újabb közgyűlésen. Az én esetemben egy egyszemélyes kft.-ről van szó, akinek a tulajdonosa eladná a céget, de előtte a még ki nem vett, korábbi években felhalmozott eredményét fel szeretné venni osztalékként. A kérdésem az, hogy ebben az esetben hozhat-e alapítói határozatot az osztalékfizetésről (a mérleg jóváhagyásakor arról hozott döntést, hogy nem fizet osztalékot) év közben, és ez alapján kifizetheti-e a korábbi évek leadózott eredményét cégének eladása előtt. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close