További témák
  • Benke Brigitta
Hozzászólások 0

1853 bevallás, amikor a bérbevevő nem fizetett bérleti díjat

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadás kapcsán (ahol a bérbeadó magánszemély 10 százalék költséghányad választása és nyilatkozat mellett, a bérbevevő pedig cég) a bérbevevő nem fizette ki az adóévben minden számláját a bérbeadónak, de elutalta a teljes adóévi számlakötelezettség kifizetői szja-t a NAV felé. Az adóévi 18M30 kifizetői nyilatkozatot úgy állította ki, hogy a teljes évi meg nem fizetett bérleti díj is, mint bevétel szerepel az igazoláson, valamint ennek a meg nem fizetett bérleti díjnak az adója is, mint levont adóelőleg. (A kiállított és befogadott számlák alapján a az abban szereplő összegek – ha időben fizetett volna – „pontosak”, a tartozást a bérbevevő elismerte). A magánszemély szja-bevallásában a bérbeadás bevételek között, és így automatikusan annak adójaként a bevalláson csak az adóévi, pénzügyileg rendezett összeg fog szerepelni, ami kevesebb lesz, mint az igazoláson szereplő összeg. A fentiek alapján helyesen járunk-e el, és milyen összegben kell a magánszemély szja-bevallásában a kifizető által levont és befizetett szja-t szerepeltetni? Ha a kifizető által levont szja-t beállítjuk a magánszemély bevallásába jelentős adó-visszaigénylése lesz a magánszemélynek. Másik kérdésem, hogy a kifizetőnek lehetősége van-e önellenőrizni a kiadott 18M30 adatlapot, és nyilván a 1808-as bevallásokat azzal, hogy tévesen szerepeltet adatot benne, több adót fizetett be, és így a visszaigénylés őt illetné meg? Válaszát előre is köszönöm szépen!


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X