• Benke Brigitta
Hozzászólások 0

1853 bevallás, amikor a bérbevevő nem fizetett bérleti díjat

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadás kapcsán (ahol a bérbeadó magánszemély 10 százalék költséghányad választása és nyilatkozat mellett, a bérbevevő pedig cég) a bérbevevő nem fizette ki az adóévben minden számláját a bérbeadónak, de elutalta a teljes adóévi számlakötelezettség kifizetői szja-t a NAV felé. Az adóévi 18M30 kifizetői nyilatkozatot úgy állította ki, hogy a teljes évi meg nem fizetett bérleti díj is, mint bevétel szerepel az igazoláson, valamint ennek a meg nem fizetett bérleti díjnak az adója is, mint levont adóelőleg. (A kiállított és befogadott számlák alapján a az abban szereplő összegek – ha időben fizetett volna – „pontosak”, a tartozást a bérbevevő elismerte). A magánszemély szja-bevallásában a bérbeadás bevételek között, és így automatikusan annak adójaként a bevalláson csak az adóévi, pénzügyileg rendezett összeg fog szerepelni, ami kevesebb lesz, mint az igazoláson szereplő összeg. A fentiek alapján helyesen járunk-e el, és milyen összegben kell a magánszemély szja-bevallásában a kifizető által levont és befizetett szja-t szerepeltetni? Ha a kifizető által levont szja-t beállítjuk a magánszemély bevallásába jelentős adó-visszaigénylése lesz a magánszemélynek. Másik kérdésem, hogy a kifizetőnek lehetősége van-e önellenőrizni a kiadott 18M30 adatlapot, és nyilván a 1808-as bevallásokat azzal, hogy tévesen szerepeltet adatot benne, több adót fizetett be, és így a visszaigénylés őt illetné meg? Válaszát előre is köszönöm szépen!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close