További témák
Hozzászólások 0

Nők 40 nyugdíj melletti megbízás, munkaviszony

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozó a nők kedvezményes, 40 évi munkaviszonyával 2018. december 31. napjával nyugdíjba ment. Az egyéni vállalkozását tovább kívánja folytatni, és emellett még megbízási jogviszonyból származó jövedelme is van, amely havi rendszerességgel folyik be. Az egyéni vállalkozásából származó vállalkozói díj összege hónaponként eltérő. A vállalkozásban kata szerint adózik. Kérdéseink az alábbiak: 1. Mivel nem munkaviszonyból, hanem megbízási jogviszonyból származik a bevétele, így 2019. január 1-jétől továbbra is le kell vonni a megbízási díjból az szja mellett a 10 százalék nyugdíjbiztosítási és a 4+3 százalék természetbeni, illetve pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint a kifizető megfizeti a 19,5 százalék mértékű szociális hozzájárulást? 2. Egyéni vállalkozói minőségében a nyugdíjas vállalkozó 25 ezer forint katát fizet? 3. Erre a személyre vonatkozik-e nyugdíj melletti jövedelemkorlát, amely alapján a kedvezményes nyugdíj csak addig folyósítható a nem munkaviszonyból származó kereset mellett, amíg ez utóbbi éves összege meg nem haladja a mindenkori minimálbér 18-szorosát? 4. A katás vállalkozói bevételből hogyan kell számolni az éves keretösszegbe beszámító jövedelmet? 5. Ha a nyugdíjas vállalkozó eléri a jövedelem korlátot, akkor már abban a hónapban, vagy csak a következő hónaptól kell lemondania a nyugdíj ellátást? 6. A jövedelem korlát elérése utáni katafizetési kötelezettség továbbra is 25 ezer forint marad? 7. Abban az esetben, ha a nők kedvezményes 40 évi munkaviszonyával nyugdíjba vonuló nő kiva szerint adózó gazdasági társaság tagja és az ott végzett munka ellenértékét tagi jogviszony alapján kapja, akkor az őt, illetve a munkáltatót terhelő adók hogyan alakulnak? Itt is érvényes a jövedelemkorlát? Ennek a tagnak a jövedelme is kivaalapot képez-e? 8. Ha a nők kedvezményes 40 évi munkaviszonyával nyugdíjba vonuló nő eléri majd az öregségi nyugdíj korhatárát (65 év), akkor kérheti a nyugdíjának az újraszámítását? Előre is megköszönöm, hogy az általam feltett kérdések megválaszolásával segítik a munkánkat! Tisztelettel: Gyenes Ferenc Bf-Pondera Kft.


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X