• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Szlovák és magyar munkajogviszony, társadalombiztosítás

Tisztelt Adózóna, Adott egy szlovák és egy magyar kft., mely cégeknek a tulaja egy harmadik kft. A szlovák cégtől az egyik munkavállaló a magyar cégnél is munkaviszonyba került, de a két cég között nem született semmilyen megállapodás a munkavállalóval (például kiküldetéssel) kapcsolatosan. A munkavállaló bejelentette a szlovák társadalombiztosítónak, hogy Magyarországon fog dolgozni az évben több mint 183 napot (konkrétan április 1-jétől), de mellette a szlovák munkaviszonyát is fenntartja. A szlovák társadalombiztosító értesítette a munkavállalót, hogy a szlovák társadalombiztosítása túlfizetést mutat, mivel a magyar munkaviszonyával párhuzamosan a szlovák béréből is került befizetésre a szlovák államháztartásnak. A szlovák kolléga korrigálná (visszakérné) a szlovák járulékot, de nem tudjuk, hogy a szlovák bérből visszakért szlovák összegét kinek kellene utalni. A munkavállalónak? Vagy a magyar foglalkoztatónak, aki a szlovák munkajogviszonyára tekintettel a "szlovák tbj" a magyar szabályok szerint, a magyar kincstárba fizeti? Hivatalosan a munkavállaló két jogviszonya független egymástól, csak átjött ide is dolgozni. Vagy a munkavállaló saját maga rendezi a magyar államháztartás felé a szlovák visszakapott járulékot? A továbbiakban is mindkét helyen fog jövedelmet szerezni, de magyarországi illetőséggel, a két jövedelem tbj és adóelőleg elszámolása, hogyan történjen? Köszönettel Nagy Katalin


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close