• KS Spedition & Logistic Szállítmányozási és Logisztikai Kft. Mónika
Hozzászólások 0

Devizás számla áfatartalma forintban

Egyik magyar cégtől magyar ügyfélnek devizában kiállított áfás számlára az árfolyamot tévesen rögzítette a számlázó program. Ennek következtében az áfa forintban feltüntetett összege nem egyezett meg az MNB aznapi deviza-középárfolyamon számolt összeggel. Én mondtam neki, hogy attól még az MNB deviza-középárfolyamon számolt értéket kell könyvelni, hisz mindketten arra vagyunk bejelentkezve, erre az egyik szakmabeli kolléganőmtől ezt a tájékoztatást kaptam: "Az áthárított adót mindig fel kell forintban tüntetni, még akkor is, ha minden egyéb adatot külföldi pénznemben tüntetnek fel a devizában kiállított számlán. Így a fizetendő áfa és az előzetesen felszámított áfa azonos forintösszegben kerül elszámolásra a vevőnél és az eladónál is. Tehát a számlát kibocsátó választása alapján kerül átszámításra a devizában kiállított számla áfatartalma, vagy a választott hitelintézet eladási árfolyamán, vagy az MNB vagy az EKB árfolyamán." Emiatt szerinte sztornózni kéne a számlát, és újat kiállítani. Én viszont a fenti hivatkozást az áfatörvényben nem találom (számlán forintban feltüntetni az áfát). Kérem ebben a segítségüket, hogy mi a helyes eljárás ebben az esetben.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close