hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kosztosokat fogad? A konyhatündéreknek is kell adózniuk

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Nemrégiben indult Budapesten, egy internetes innováció, a Yummber közösségi vendéglátó rendszer, amelynek lényege, hogy saját otthonukban összehozza a hobbi főzőcskézőket és a Yummberen keresztül bejelentkező, házias kosztra éhes vendégeket.

A rendszer úgy működik, hogy az, aki szakácsként regisztrál a Yummberbe, a menüt – ami akár két adag aznapi maradék lecsó is lehet – az általa jónak látott áron legkésőbb az adott napon töltheti fel a rendszerbe. Ha akadnak jelentkezők, a botcsinálta séf eldöntheti, hogy közülük mikor és kit szeretne vendégül látni. Csak kattintania kell a kiválasztott gasztro-kalandornál a „JÖHET” gombra, és máris teríthet akár a konyhaasztal sarkán.

Az ételért járó fizetséget közvetlenül fogyasztás után a vendég által megadott bankkártyáról vonja le a rendszer. A vendéglátók keresetüket a következő hét meghatározott napján kapják meg. A Yummber akkor is fizet, ha valami miatt a megszabott árat a jóllakott vendégtől nem tudja azonnal beszedni.

A Yummber a szakácsoktól – a vendégek minősítésétől függően – 15–20 százalékos jutalékot szed (a jó értékelést kapók kevesebbet fizetnek). A kaják árszabása teljesen szabad, a Yummber nem szól bele.

Sokan lelkesen üdvözlik az elhíresült uber-taxi mintájára hajazó nem éppen egyedülálló kezdeményezést. Az ötletgazda szerint „A társadalom nyitott a változásra és nyitott egy úgynevezett intelligensebb, erősen bizalom alapú rendszer használatára”. Arról beszél, hogy „visszatérünk a hagyományokhoz a modern kor eszközeit és lehetőségeit kiaknázva. Ha minden jól megy, kevesebb lesz a kidobott étel, egyre jobban főznek a háziasszonyok és sok ember kiegészítő pénzkeresethez jut, az enni szerető vendégek pedig még többféle lehetőséget kipróbálhatnak és étterembe is még tudatosabban járhatnak. Megállapíthatják, hogy Erzsikénél jobb volt a túrógombóc, de az is lehet, hogy éppen azért fogja értékelni az innovatív túrógombócot egy jó étteremben, mert Erzsi néninél újra beleszeretett a túrógombócba.”

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen adózási szabályokat kell figyelembe venni kosztosok fogadása esetén!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adózás/áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Láncügylet – közbenső vevő fuvaroz

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink